Leírás és Paraméterek
A hántolt árpa vagyis a gersli/árpagyöngy nem más, mint hántolt árpa, azaz árpagyöngy. Tibet és Kína középső területeinek egyik legfontosabb gabonaféléje, de a vikingek is gyakran fogyasztották.
A gersli rostban gazdag, ezzel kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését, jótékonyan hat a vércukorszintre és a koleszterinszintre, elősegíti a szervezet salaktalanítását és a fogyást is.
Magas tápanyag tartalmánál fogva a gersli támogatja az immunrendszer működését, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozásához szükséges ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is biztosítja. Roboráló és vértisztító hatásai is bizonyítottak.
A gersli lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, jóval kedvezőbb a glikémiás indexe, mint a rizsnek vagy a burgonyának.
A benne lévő flavonoidok vigyáznak a szív egészségére. Nem véletlen, hogy azokon a vidékeken, ahol a gerslit alapvető élelmiszerként fogyasztják, a szívbetegségek alig-alig fordulnak elő.
A benne lévő flavonoidok vigyáznak a szív egészségére. Nem véletlen, hogy azokon a vidékeken, ahol a gerslit alapvető élelmiszerként fogyasztják, a szívbetegségek alig-alig fordulnak elő.
A gersli felhasználásának legegyszerűbb módja, ha köretet készítesz belőle. Azzal számolj, hogy időigényesebb lesz, mint pl. a rizs, hiszen az árpagyöngyöt érdemes előre beáztatni, majd kb. 40 percig kell főzni.
Ha már beáztattad, belefőzheted levesbe, készíthetsz belőle gyümölcsös kását reggelire, de töltelékekhez is adhatod, pl. rizs helyett sokkal jobb választás a töltött káposztába. Hagyományos összetevője a sóletnek, készíthetsz belőle egytál ételt, kuszkuszt, piláfot, de az olaszok például koffeinmentes kávét főznek belőle.
A gersliből süthetsz kenyeret és egészséges fasírtot, rakott ételekhez is kitűnő alapanyag, feldobhatod vele az egyszerű salátákat is.
Leírás
A hántolt árpa vagyis a gersli/árpagyöngy nem más, mint hántolt árpa, azaz árpagyöngy. Tibet és Kína középső területeinek egyik legfontosabb gabonaféléje, de a vikingek is gyakran fogyasztották.
A gersli rostban gazdag, ezzel kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését, jótékonyan hat a vércukorszintre és a koleszterinszintre, elősegíti a szervezet salaktalanítását és a fogyást is.
Magas tápanyag tartalmánál fogva a gersli támogatja az immunrendszer működését, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozásához szükséges ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is biztosítja. Roboráló és vértisztító hatásai is bizonyítottak.
A gersli lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, jóval kedvezőbb a glikémiás indexe, mint a rizsnek vagy a burgonyának.
A benne lévő flavonoidok vigyáznak a szív egészségére. Nem véletlen, hogy azokon a vidékeken, ahol a gerslit alapvető élelmiszerként fogyasztják, a szívbetegségek alig-alig fordulnak elő.
A benne lévő flavonoidok vigyáznak a szív egészségére. Nem véletlen, hogy azokon a vidékeken, ahol a gerslit alapvető élelmiszerként fogyasztják, a szívbetegségek alig-alig fordulnak elő.
A gersli felhasználásának legegyszerűbb módja, ha köretet készítesz belőle. Azzal számolj, hogy időigényesebb lesz, mint pl. a rizs, hiszen az árpagyöngyöt érdemes előre beáztatni, majd kb. 40 percig kell főzni.
Ha már beáztattad, belefőzheted levesbe, készíthetsz belőle gyümölcsös kását reggelire, de töltelékekhez is adhatod, pl. rizs helyett sokkal jobb választás a töltött káposztába. Hagyományos összetevője a sóletnek, készíthetsz belőle egytál ételt, kuszkuszt, piláfot, de az olaszok például koffeinmentes kávét főznek belőle.
A gersliből süthetsz kenyeret és egészséges fasírtot, rakott ételekhez is kitűnő alapanyag, feldobhatod vele az egyszerű salátákat is.