Leírás és Paraméterek
ÉLELMI ROSTBAN GAZDAG Természetes kivi koncentrátummal
7000 MG ROST ADAGONKÉNT Nem tartalmaz mesterséges színezéket
HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL (természetesen előforduló cukrokat tartalmaz) Gluténmentes és vegetáriánus termék
A rostok hozzájárulnak:
a normál bélműködéshez
a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához
csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül a testtömegcsökkenéshez
a széklet mennyiségének növeléséhez
az étkezést követő vércukorszintemelkedés csökkentéséhez
az egészséges immunrendszer kialakításához*
*A test védekezőrendszerének működésében a bélflóra összetétele kiemelten fontos, mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet étrendi úton igen is befolyásolni tudunk.
Kinek ajánljuk?
nőknek és férfiaknak egyaránt
gyermekeknek 2 éves kortól
kismamáknak
kiegyensúlyozott, változatos étrendet követőknek
fogyókúrázóknak
gyomorpanaszok esetén
emésztési panaszoknál
Tudod mik azok az élelmi rostok? Nézzük meg közelebbről őket!
Az élelmiszerek, ételek rosttartalma jelentős mértékben csökkent azok túlzott feldolgozása és finomítása miatt, ezzel jelentősen lecsökkentve a napi rostbevitelt. A rostok tápanyagnak számítanak az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete értelmében, ugyanúgy, mint a fehérje, a szénhidrát, vagy éppen a zsír.
Rostnak az alábbiakat tekinthetjük:
Olyan, legalább három monomeregységgel rendelkező szénhidrát-polimerek, amelyeket az emberi vékonybél nem emészt meg és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:
- az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
- élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
- ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak;
Oldékonyság szempontjából megkülönböztetünk: vízoldékony és vízben oldhatatlan élelmi rostokat. Az így megkülönböztetett rostok akár különbözően is hatást is kifejthetnek az emberi szervezetre.
Eredet szerint: Legfőképpen növényi eredetű (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, magok, stb.) élelmi rostokat ismerünk, de előfordulnak állati eredetűek is, mint például a rákok páncéljából kinyert kitozán, amit kevesen ismernek.
Habár a tápanyagaink leginkább a vékonybélben szívódnak fel és szolgáltatnak energiát, kevesen tudják, hogy az élelmi rostoknak is van energiaértékük, a vastagbél baktériumainak részleges fermentálása révén 0-4 kcal/g, átlagosan 2 kcal/g, amelyet a fenti rendelet le is fektet.
A rostok jelentős telítettségérzést okoznak, hozzájárulva a fogyókúrás étrend hatékonyságához.
Az élelmi rostok napi referencia beviteli értékére vonatkozóan nincs konkrét adat az EU-n belül, de több szakmai szervezet ajánlásokat dolgozott ki.
Hazánkban mind a felnőttek, mind a gyermekek körében hiányosnak mondható a rostbevitel, amely részben a teljes értékű gabonák elégtelen fogyasztásából ered. A legutóbbi OTÁP (Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat) 2014-es reprezentatív vizsgálat a magyar lakosság táplálkozási szokásait mérte fel, amelyből kiderült, hogy sem a férfiak, sem a nők rostbevitele nem éri el az ajánlott értékeket. (Férfiak: 24,7 g, Nők: 21,1 g). A nők alacsonyabb rostbevitele, valószínűleg a kevesebb táplálék elfogyasztásból következő alacsonyabb mértékű tápanyagbevitel miatt lehetséges.
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlása a következő (AI, adequate intake: megfelelő rostbevitel):
2-3 éves kor között: 10 g/nap
4-6 éves kor között: 14 g/nap
7-10 éves kor között: 16 g/nap
11-14 éves kor között: 19 g/nap
15-17 éves kor között: 21 g/nap
18 éves kor felett: 25 g/nap
Az egyéb rostbevitellel összefüggő egyéb hiteles szakmai szervezeti ajánlások az Európai Bizottság honlapján is megtalálható (4)
Habár az élelmi rost nem nélkülözhetetlen komponens a humán étrendben, de a krónikus (hosszan tartó) nem megfelelő bevitelnek súlyos következményei lehetnek.
Adagolási javaslat: Minden reggel éhgyomorra 1 ivótasak. A termék tisztán vagy gyümölcslében feloldva, illetve joghurtban elkeverve fogyasztható.
Minimumkúra-maximumkúra: A kúraidő minimum 60, maximum 120 nap. A kúraidők között legalább 30 napos szüneteket kell tartani. A termék tasakokra porciózza a napi adagot, amit reggel önmagában a legjobb elfogyasztani, bőséges folyadékbevitel kíséretében. Nagyon kellemes íze van.
Nettó térfogat: 720 ml / 12*60 ml ívótasakok
Adagok száma a termékben: 12
Összetevők: víz, maltodextrin, rövid láncú fruktooligoszacharid (FOS), kivi (Actinida chinensis Planch.) gyümölcslé koncentrátum, stabilizátor (szorbit), tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), természetes kivi aroma.
Átlagos tápérték tartalom |
100 ml-ben |
Napi adagban (1 tasakban=60 ml) |
Energiatartalom (kJ/kcal) |
574,7 kJ/136,6 kcal |
345 kJ/82 kcal (RI2: 4,1%) |
Zsír (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
- amelyből telített zsírsavak (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
Szénhidrát (g) |
28,3 g |
17 g (RI2:6,54%) |
- amelyből cukrok (g) |
3,9 g |
2,3 g (RI2:2,56%) |
Rost (g) |
11,7 g |
7 g (RI2: -) |
Fehérje (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
Só (g) |
0,06 g |
0,04 g (RI2: 0,67%) |
Hatóanyagok |
|
|
Rövidláncú prebiotikus rostszálak (FOS) (g) |
11,7 g |
7 g |
Kivi koncentrátum (g) |
2,8 g |
1,7 g |
Leírás
ÉLELMI ROSTBAN GAZDAG Természetes kivi koncentrátummal
7000 MG ROST ADAGONKÉNT Nem tartalmaz mesterséges színezéket
HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL (természetesen előforduló cukrokat tartalmaz) Gluténmentes és vegetáriánus termék
A rostok hozzájárulnak:
a normál bélműködéshez
a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához
csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül a testtömegcsökkenéshez
a széklet mennyiségének növeléséhez
az étkezést követő vércukorszintemelkedés csökkentéséhez
az egészséges immunrendszer kialakításához*
*A test védekezőrendszerének működésében a bélflóra összetétele kiemelten fontos, mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet étrendi úton igen is befolyásolni tudunk.
Kinek ajánljuk?
nőknek és férfiaknak egyaránt
gyermekeknek 2 éves kortól
kismamáknak
kiegyensúlyozott, változatos étrendet követőknek
fogyókúrázóknak
gyomorpanaszok esetén
emésztési panaszoknál
Tudod mik azok az élelmi rostok? Nézzük meg közelebbről őket!
Az élelmiszerek, ételek rosttartalma jelentős mértékben csökkent azok túlzott feldolgozása és finomítása miatt, ezzel jelentősen lecsökkentve a napi rostbevitelt. A rostok tápanyagnak számítanak az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete értelmében, ugyanúgy, mint a fehérje, a szénhidrát, vagy éppen a zsír.
Rostnak az alábbiakat tekinthetjük:
Olyan, legalább három monomeregységgel rendelkező szénhidrát-polimerek, amelyeket az emberi vékonybél nem emészt meg és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:
- az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
- élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
- ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak;
Oldékonyság szempontjából megkülönböztetünk: vízoldékony és vízben oldhatatlan élelmi rostokat. Az így megkülönböztetett rostok akár különbözően is hatást is kifejthetnek az emberi szervezetre.
Eredet szerint: Legfőképpen növényi eredetű (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, magok, stb.) élelmi rostokat ismerünk, de előfordulnak állati eredetűek is, mint például a rákok páncéljából kinyert kitozán, amit kevesen ismernek.
Habár a tápanyagaink leginkább a vékonybélben szívódnak fel és szolgáltatnak energiát, kevesen tudják, hogy az élelmi rostoknak is van energiaértékük, a vastagbél baktériumainak részleges fermentálása révén 0-4 kcal/g, átlagosan 2 kcal/g, amelyet a fenti rendelet le is fektet.
A rostok jelentős telítettségérzést okoznak, hozzájárulva a fogyókúrás étrend hatékonyságához.
Az élelmi rostok napi referencia beviteli értékére vonatkozóan nincs konkrét adat az EU-n belül, de több szakmai szervezet ajánlásokat dolgozott ki.
Hazánkban mind a felnőttek, mind a gyermekek körében hiányosnak mondható a rostbevitel, amely részben a teljes értékű gabonák elégtelen fogyasztásából ered. A legutóbbi OTÁP (Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat) 2014-es reprezentatív vizsgálat a magyar lakosság táplálkozási szokásait mérte fel, amelyből kiderült, hogy sem a férfiak, sem a nők rostbevitele nem éri el az ajánlott értékeket. (Férfiak: 24,7 g, Nők: 21,1 g). A nők alacsonyabb rostbevitele, valószínűleg a kevesebb táplálék elfogyasztásból következő alacsonyabb mértékű tápanyagbevitel miatt lehetséges.
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlása a következő (AI, adequate intake: megfelelő rostbevitel):
2-3 éves kor között: 10 g/nap
4-6 éves kor között: 14 g/nap
7-10 éves kor között: 16 g/nap
11-14 éves kor között: 19 g/nap
15-17 éves kor között: 21 g/nap
18 éves kor felett: 25 g/nap
Az egyéb rostbevitellel összefüggő egyéb hiteles szakmai szervezeti ajánlások az Európai Bizottság honlapján is megtalálható (4)
Habár az élelmi rost nem nélkülözhetetlen komponens a humán étrendben, de a krónikus (hosszan tartó) nem megfelelő bevitelnek súlyos következményei lehetnek.
Adagolási javaslat: Minden reggel éhgyomorra 1 ivótasak. A termék tisztán vagy gyümölcslében feloldva, illetve joghurtban elkeverve fogyasztható.
Minimumkúra-maximumkúra: A kúraidő minimum 60, maximum 120 nap. A kúraidők között legalább 30 napos szüneteket kell tartani. A termék tasakokra porciózza a napi adagot, amit reggel önmagában a legjobb elfogyasztani, bőséges folyadékbevitel kíséretében. Nagyon kellemes íze van.
Nettó térfogat: 720 ml / 12*60 ml ívótasakok
Adagok száma a termékben: 12
Összetevők: víz, maltodextrin, rövid láncú fruktooligoszacharid (FOS), kivi (Actinida chinensis Planch.) gyümölcslé koncentrátum, stabilizátor (szorbit), tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), természetes kivi aroma.
Átlagos tápérték tartalom |
100 ml-ben |
Napi adagban (1 tasakban=60 ml) |
Energiatartalom (kJ/kcal) |
574,7 kJ/136,6 kcal |
345 kJ/82 kcal (RI2: 4,1%) |
Zsír (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
- amelyből telített zsírsavak (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
Szénhidrát (g) |
28,3 g |
17 g (RI2:6,54%) |
- amelyből cukrok (g) |
3,9 g |
2,3 g (RI2:2,56%) |
Rost (g) |
11,7 g |
7 g (RI2: -) |
Fehérje (g) |
0 g |
0 g (RI2: 0%) |
Só (g) |
0,06 g |
0,04 g (RI2: 0,67%) |
Hatóanyagok |
|
|
Rövidláncú prebiotikus rostszálak (FOS) (g) |
11,7 g |
7 g |
Kivi koncentrátum (g) |
2,8 g |
1,7 g |
Tájékoztatás
Az étrendkiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A termékek leírásait, összetevőinek listáját, a termékkel kapcsolatos információkat igyekszünk naprakészen tartani, de esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk elég gyorsan lekövetni a gyártó általi módosításokat. Kérjük, hogy felhasználás előtt minden esetben olvassák el a termék csomagolásán szereplő információkat.
Az oldalon található termékképek illusztrációk, frissítésük folyamatos, azonban előfordulhat korábbi csomagolással illusztrált termék. Megrendeléskor a termék neve és cikkszáma a mérvadó.