Leírás és Paraméterek
A fekete tea igazi csodaital: segít koncentrálni, támogatja a fogyást, erősíti az immunrendszert, óvja a száj egészségét. Emellett persze nagyon finom is, és mindenki számára elérhető.
A teacserje Délkelet-Ázsia csapadékban gazdag vidékeinek haszonnövénye. Ôshazája Assam (Kelet-India) volt, legnagyobb fogyasztói azonban mindig is a kínaiak voltak. Európába a hollandok hozták 1600 körül, majd késôbb az angolok tengeri úton, az oroszok pedig szárazföldi karavánúton szállították a teát a nyugati kereskedelmi központokba. A vadon termô teanövény 5-6 m magasságot is elérhet, a teaültetvényeken azonban csak 1-1,5 m magasra engedik fejlödni. A cserje hároméves korában szedhetô elôször, 7-8 éves koráig adja a legjobb minôségu árut, de 12 éves koráig még elfogadható minôségu leveleket szolgáltat. Ezt követôen az ültetvényt új telepítéssel fiatalítani kell. A leveleket évente többször szüretelik. A kézzel vagy géppel szedett és összegyujtött levelek csak a nagy szakértelmet igénylô feldolgozás után válnak kereskedelmi áruvá. A feldolgozás elsô muvelete a fonnyasztás, ennek során a levelek elvesztik rugalmasságukat, sodorhatóvá válnak. A sodrás nemcsak a kész áru tetszetôs megjelenését hivatott szolgálni, hanem a belsô minôség kialakítása szempontjából is fontos. Az erôs igénybevétel következtében a sejtek egy része megsérül, és a bennük lévô sejtnedv kipréselôdik. A feldolgozás legfontosabb muvelete a fermentálás (erjesztés). Itt a szabaddá vált sejtnedv enzimhatásra bonyolult kémiai változásokon megy keresztul. Ennek eredményeképpen a levelek színe egyre sötétebb lesz, a csersavtartalom részben oxidálódik, s fokozatosan kialakulnak azok a jellegzetes aromaanyagok, amelyek a tea élvezeti értékét adják. Az erjedési folyamatot 50 oC hômérséklet alatti aszalással (szárítással) állítják meg. A fekete tea élettani hatásai A tea élénkítô hatását koffeintartalmának köszönheti. Ez a tartalom azonban kisebb, mint a kávé esetében: ugyanannyi mennyiségu teában fele, vagy harmadannyi koffein található, mint kávéban. A teában található úgynevezett antioxidáns anyagok eredményezik a tea kedvezô élettani hatását, ugyanis ezek az összetevôk gátolják a szervezetben azokat a fölös mennyiségben képzôdô sejtkárosító folyamatokat, amelyek növelik a szív és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kockázatát. Tudományosan bizonyított tény, hogy azok akik reggel egy erôs teát isznak, napközben pedig kétszer (kb. 1130 h -kor és 15 h -kor) teáznak a teljesítménye 50%-kal nagyobb. A tea központi idegrendszeri stimuláló hatása gyengéd, az agyi vérátáramlás fokozásán keresztül valósul meg. A koncentrációképesség javul, a légzés effektívebb. A hatás tartós, kíméletes. Ízesített fekete teák A virágok, gyümölcsök illó illata keveredve a tea jellegzetes zamatával, a levegô és a föld elemeinek együttes élvezetét nyújtja. Az ízlelô bimbókon, szagló szerven keresztül emlékek, tájak és érzések idézôdnek fel. Ami a szemnek a képzômuvészet, a fülnek a zenemuvészet, az a szaglás és ízérzés receptorainak az ízesített íz-illat tea különlegességek. A változatok szinte végtelenek. A megalkotott kompozíciók között mindenki megtalálhatja a maga „Mona Lisa”-ját, V. Szimfóniáját. Egy sikeres tea-kompozíció létrehozása, egymással házasítása, az egyes alkotóelemek illesztése, muvészet. Az alkotók szakértelme, képzelete, játéka a kiváló minôségu alapanyagokkal „illat-íz” remekeket szül.
Leírás
A fekete tea igazi csodaital: segít koncentrálni, támogatja a fogyást, erősíti az immunrendszert, óvja a száj egészségét. Emellett persze nagyon finom is, és mindenki számára elérhető.
A teacserje Délkelet-Ázsia csapadékban gazdag vidékeinek haszonnövénye. Ôshazája Assam (Kelet-India) volt, legnagyobb fogyasztói azonban mindig is a kínaiak voltak. Európába a hollandok hozták 1600 körül, majd késôbb az angolok tengeri úton, az oroszok pedig szárazföldi karavánúton szállították a teát a nyugati kereskedelmi központokba. A vadon termô teanövény 5-6 m magasságot is elérhet, a teaültetvényeken azonban csak 1-1,5 m magasra engedik fejlödni. A cserje hároméves korában szedhetô elôször, 7-8 éves koráig adja a legjobb minôségu árut, de 12 éves koráig még elfogadható minôségu leveleket szolgáltat. Ezt követôen az ültetvényt új telepítéssel fiatalítani kell. A leveleket évente többször szüretelik. A kézzel vagy géppel szedett és összegyujtött levelek csak a nagy szakértelmet igénylô feldolgozás után válnak kereskedelmi áruvá. A feldolgozás elsô muvelete a fonnyasztás, ennek során a levelek elvesztik rugalmasságukat, sodorhatóvá válnak. A sodrás nemcsak a kész áru tetszetôs megjelenését hivatott szolgálni, hanem a belsô minôség kialakítása szempontjából is fontos. Az erôs igénybevétel következtében a sejtek egy része megsérül, és a bennük lévô sejtnedv kipréselôdik. A feldolgozás legfontosabb muvelete a fermentálás (erjesztés). Itt a szabaddá vált sejtnedv enzimhatásra bonyolult kémiai változásokon megy keresztul. Ennek eredményeképpen a levelek színe egyre sötétebb lesz, a csersavtartalom részben oxidálódik, s fokozatosan kialakulnak azok a jellegzetes aromaanyagok, amelyek a tea élvezeti értékét adják. Az erjedési folyamatot 50 oC hômérséklet alatti aszalással (szárítással) állítják meg. A fekete tea élettani hatásai A tea élénkítô hatását koffeintartalmának köszönheti. Ez a tartalom azonban kisebb, mint a kávé esetében: ugyanannyi mennyiségu teában fele, vagy harmadannyi koffein található, mint kávéban. A teában található úgynevezett antioxidáns anyagok eredményezik a tea kedvezô élettani hatását, ugyanis ezek az összetevôk gátolják a szervezetben azokat a fölös mennyiségben képzôdô sejtkárosító folyamatokat, amelyek növelik a szív és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kockázatát. Tudományosan bizonyított tény, hogy azok akik reggel egy erôs teát isznak, napközben pedig kétszer (kb. 1130 h -kor és 15 h -kor) teáznak a teljesítménye 50%-kal nagyobb. A tea központi idegrendszeri stimuláló hatása gyengéd, az agyi vérátáramlás fokozásán keresztül valósul meg. A koncentrációképesség javul, a légzés effektívebb. A hatás tartós, kíméletes. Ízesített fekete teák A virágok, gyümölcsök illó illata keveredve a tea jellegzetes zamatával, a levegô és a föld elemeinek együttes élvezetét nyújtja. Az ízlelô bimbókon, szagló szerven keresztül emlékek, tájak és érzések idézôdnek fel. Ami a szemnek a képzômuvészet, a fülnek a zenemuvészet, az a szaglás és ízérzés receptorainak az ízesített íz-illat tea különlegességek. A változatok szinte végtelenek. A megalkotott kompozíciók között mindenki megtalálhatja a maga „Mona Lisa”-ját, V. Szimfóniáját. Egy sikeres tea-kompozíció létrehozása, egymással házasítása, az egyes alkotóelemek illesztése, muvészet. Az alkotók szakértelme, képzelete, játéka a kiváló minôségu alapanyagokkal „illat-íz” remekeket szül.