Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a cukorbetegség kezelése során

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a cukorbetegség kezelése során

Napjainkban a cukorbetegség az egyik leggyakoribb civilizációs betegségnek számít. Ez elsősorban az egészségtelen táplálkozás, ülő életmód és rengeteg stressz miatt alakul ki. A rohanó hétköznapok kényelmi termékei, a feldolgozott élelmiszerek általános jellemzője a magas szénhidrát-, és az alacsony vitamin és ásványianyag tartalom.

A cukorbetegség két típusát különböztetjük meg:

·         I-es típus esetén az inzulint termelő sejtek fokozatos pusztulása miatt leáll az inzulin termelődése.

·         II-es típus esetén van megfelelő mennyiségű inzulin, de a sejtek nem képesek azt érzékelni, inzulinrezisztencia alakul ki.

A kezelés szerves része a diéta, emellett gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Az alábbiakban azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat gyűjtöttük össze, melyek segíthetnek a kezelés kiegészítésében, illetve a betegség kialakulásában.

Vitaminok

·                    A magas vércukorszint gátolja a C-vitamin sejtekbe való bejutását, így c-vitamin hiány alakulhat ki. Ez rontja az immunvédekezést, az szervezet általános állapotát, szabadgyökképződéshez vezethet, ami számos betegség kiváltó oka.

·                    A D-vitamin segíti az inzulin szintézist a béta-sejtek működésének támogatása lévén, illetve növeli az inzulin receptorok érzékenységét.

·                    A cukorbetegség kezelésére alkalmazott metformin hosszútávon gátolja a B12 vitamin felszívódását, ami vérszegénységet, koncentrációs zavart, gyengeséget okozhat.

·                    Az E-vitamin remek antioxidáns, gátolja a szabadgyökképződést, segít megelőzni a szív-, és érrendszeri betegséget kialakulását, koleszterinszint szabályzó hatása lévén. Emellett javítja az inzulin hatékonyságát is.

 

Ásványi anyagok

·                    A cink nélkülözhetetlen az inzulin szintéziséhez, illetve a hasnyálmirigyben való tárolásához. Az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges.

·                    A króm vércukorszint szabályzó hatása lévén csökkenti az éhségérzetet, segíti a szénhidrátok energiává való átalakulását.

·                    A magnézium növeli a sejtek inzulinérzékenységét, részt véve ezzel a glükózszint szabályozásában. 

 

Fontos megemlítenünk, hogy a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok mivel javíthatják az inzulintermelődését és/vagy növelhetik az inzulinreceptorok érzékenységét így befolyásolják a vércukorszintet, tehát módosíthatják a cukorbetegség kezelésére előírt gyógyszerek dózisát. A terápia megkezdése előtt mindenképp érdemes konzultálni a kezelőorvossal.