Leírás és Paraméterek
Vitaminokban gazdag, a Föld második legfontosabb olajnövénye. A magban 47% zsír és 26% fehérje található. Felhasználása igen sokoldalú. Kiváló táplálékkiegészítő és számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik.
A földimogyoró előnyei:
- A földimogyoró nagy mennyiségű egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, mint pl. az olajsav, amely megvédheti a szív koszorúereinek egészségét. A földimogyoró szintén csökkentheti a koleszterinszintet.
- Gazdag fehérjetartalma és aminosav tartalma elősegíti a test egészséges fejlődését és növekedését. 100 g földimogyoró 26 g fehérjét tartalmaz.
- A földimogyoró többféle B vitamint (niacin, riboflavin, tiamin, B-6 vitamin, B-9 vitamin és pantoténsav) tartalmaz. A niacin, vagy más néven B-3 vitamin, amit a földimogyoró tartalmaz, segíti az agy aktivitását és ezáltal javíthatja a memóriánkat.
- A földimogyoróban E vitamin is található, mely jó hatással van a bőr egészségére, és védi azt a szabad gyökök okozta károsodástól.
- Ásványi anyagokat (kálium, mangán, réz, kalcium, magnézium, vas, szelén és cink) tartalmaz, amelyek az emberi szervezetben rendkívül fontos szerepet töltenek be.
- A földimogyoróban triptofán található, mely hozzájárul a megfelelő szerotonin szint fenntartásához.
- A földimogyoró nagy mennyiségű polifenolos antioxidánsokat tartalmaz, melyek sok jó hatással bírnak az emberi szervezetre.
- Azáltal, hogy a földimogyoró hamarabb teltséget okoz, mint általában más élelmiszerek, csökkenthetjük a bevitt táplálék mennyiségét.
A földimogyoró felhasználása:
A földimogyoró felhasználásának lehetőségei rendkívül szélesek. Gyorsan telítenek, ezért a hirtelen éhségnél gyors segítséget nyújthatnak.
Tekintettel a magas fehérjetartalmára, a földimogyorót sok termék előállításában használják. Készítenek belőle mogyoróvajat, mogyorólisztet és mogyoróolajat. A mogyoróolaj főzésnél és különböző ételek elkészítésénél hasznosul. A nyers földimogyoró főként az ázsiai konyha kedvelt eleme, ahol levesek, szószok és saláták részét képezik.
A földimogyoró besorolása és főbb termesztési területei:
A földimogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik. Hazája Brazília, Peru, Argentína. Legnagyobb területen Indiában, Kínában, Szenegálban, Nigériában, Szudánban, Gambiában, Brazíliában, Argentínában, Spanyolországban és Franciaországban termesztik.
100 gramm földimogyoró tápértéke:
Energia KJ-ban: 2357
Energia Kcal-ban: 568
Zsír: 47 g
- amelyből telített zsírsav: 6,9 g
Szénhidrát: 17 g
- amelyből cukor: 4,2 g
Fehérje: 26 g
Só: <0,1 g
Figyelem!
A földimogyoróra allergiások kerüljék a fogyasztását.
Leírás
Vitaminokban gazdag, a Föld második legfontosabb olajnövénye. A magban 47% zsír és 26% fehérje található. Felhasználása igen sokoldalú. Kiváló táplálékkiegészítő és számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik.
A földimogyoró előnyei:
- A földimogyoró nagy mennyiségű egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, mint pl. az olajsav, amely megvédheti a szív koszorúereinek egészségét. A földimogyoró szintén csökkentheti a koleszterinszintet.
- Gazdag fehérjetartalma és aminosav tartalma elősegíti a test egészséges fejlődését és növekedését. 100 g földimogyoró 26 g fehérjét tartalmaz.
- A földimogyoró többféle B vitamint (niacin, riboflavin, tiamin, B-6 vitamin, B-9 vitamin és pantoténsav) tartalmaz. A niacin, vagy más néven B-3 vitamin, amit a földimogyoró tartalmaz, segíti az agy aktivitását és ezáltal javíthatja a memóriánkat.
- A földimogyoróban E vitamin is található, mely jó hatással van a bőr egészségére, és védi azt a szabad gyökök okozta károsodástól.
- Ásványi anyagokat (kálium, mangán, réz, kalcium, magnézium, vas, szelén és cink) tartalmaz, amelyek az emberi szervezetben rendkívül fontos szerepet töltenek be.
- A földimogyoróban triptofán található, mely hozzájárul a megfelelő szerotonin szint fenntartásához.
- A földimogyoró nagy mennyiségű polifenolos antioxidánsokat tartalmaz, melyek sok jó hatással bírnak az emberi szervezetre.
- Azáltal, hogy a földimogyoró hamarabb teltséget okoz, mint általában más élelmiszerek, csökkenthetjük a bevitt táplálék mennyiségét.
A földimogyoró felhasználása:
A földimogyoró felhasználásának lehetőségei rendkívül szélesek. Gyorsan telítenek, ezért a hirtelen éhségnél gyors segítséget nyújthatnak.
Tekintettel a magas fehérjetartalmára, a földimogyorót sok termék előállításában használják. Készítenek belőle mogyoróvajat, mogyorólisztet és mogyoróolajat. A mogyoróolaj főzésnél és különböző ételek elkészítésénél hasznosul. A nyers földimogyoró főként az ázsiai konyha kedvelt eleme, ahol levesek, szószok és saláták részét képezik.
A földimogyoró besorolása és főbb termesztési területei:
A földimogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik. Hazája Brazília, Peru, Argentína. Legnagyobb területen Indiában, Kínában, Szenegálban, Nigériában, Szudánban, Gambiában, Brazíliában, Argentínában, Spanyolországban és Franciaországban termesztik.
100 gramm földimogyoró tápértéke:
Energia KJ-ban: 2357
Energia Kcal-ban: 568
Zsír: 47 g
- amelyből telített zsírsav: 6,9 g
Szénhidrát: 17 g
- amelyből cukor: 4,2 g
Fehérje: 26 g
Só: <0,1 g
Figyelem!
A földimogyoróra allergiások kerüljék a fogyasztását.