Leírás és Paraméterek
Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is – a népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek mellett karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő, ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából.
Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is kiváló fűszere lehet.
A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8–10 m magas, örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is megnő.
A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.
A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik.
Leírás
Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is – a népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek mellett karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő, ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során nem veszít az aromájából.
Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is kiváló fűszere lehet.
A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8–10 m magas, örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is megnő.
A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.
A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik.