Leírás és Paraméterek
A citromsav teljesen természetes konyhai alapanyag. Nagyon sok gyümölcsben, de legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben találhatjuk meg. Előállítása egy svéd kémikusnak, Sheele-nek köszönhető, aki az 1700-as évek végén nyert ki citromból citromsavat. Az élelmiszeriparban ma már nagyon sok készétel dobozán találkozhatunk az összetevők között a citromsavval.
Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva.
A citromsav felhasználása:
A házilag készített lekvárok kihagyhatatlan alkotórésze a cukor, vagy édesítőszer, de édességét szabályozhatjuk egy kevés citromsav porral is. Kb. 7 kg gyümölcshöz 1 evőkanál citromsav port keverjünk. Nyers gyümölcsök frissen tartására is alkalmas.
Citromsav hatására a befőttek, lekvárok, szörpök megtartják eredeti színüket, a gyümölcssaláta vagy a sütemények tetején lévő gyümölcs nem barnul meg, Limonádét és teát ízesíthetünk vele.
1 evőkanál citromsav por 10 evőkanál citromlének felel meg.
Citromsav vízkő eltávolítására:
A citromsavat vízkő eltávolítására is használhatjuk
A konyhai felhasználáson kívül leggyakrabban a lerakódott vízkő eltávolításához használhatjuk.
A háztartásban a citromsavas eljárás a legegészségesebb és környezetkímélőbb módja a vízkő eltávolításának, háztartási gépek esetében is teljes biztonsággal alkalmazhatjuk.
A citromsav az egyik sokoldalúan felhasználható természetes sav. Alkalmazható vízlágyítóként, de természetes tisztítószerként használható a konyhában és a fürdőszobában is. A makacs foltok, zsíros szennyeződések ellen is hatásosan felveszi a harcot. Közben kellemes (főként citromra emlékeztető) illatot hagy maga után a tisztaság és a frissesség mellett.
Szőnyeg- és kárpittisztításra is alkalmazható otthon vagy az autóban.
Leírás
A citromsav teljesen természetes konyhai alapanyag. Nagyon sok gyümölcsben, de legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben találhatjuk meg. Előállítása egy svéd kémikusnak, Sheele-nek köszönhető, aki az 1700-as évek végén nyert ki citromból citromsavat. Az élelmiszeriparban ma már nagyon sok készétel dobozán találkozhatunk az összetevők között a citromsavval.
Élelmiszerekben elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva.
A citromsav felhasználása:
A házilag készített lekvárok kihagyhatatlan alkotórésze a cukor, vagy édesítőszer, de édességét szabályozhatjuk egy kevés citromsav porral is. Kb. 7 kg gyümölcshöz 1 evőkanál citromsav port keverjünk. Nyers gyümölcsök frissen tartására is alkalmas.
Citromsav hatására a befőttek, lekvárok, szörpök megtartják eredeti színüket, a gyümölcssaláta vagy a sütemények tetején lévő gyümölcs nem barnul meg, Limonádét és teát ízesíthetünk vele.
1 evőkanál citromsav por 10 evőkanál citromlének felel meg.
Citromsav vízkő eltávolítására:
A citromsavat vízkő eltávolítására is használhatjuk
A konyhai felhasználáson kívül leggyakrabban a lerakódott vízkő eltávolításához használhatjuk.
A háztartásban a citromsavas eljárás a legegészségesebb és környezetkímélőbb módja a vízkő eltávolításának, háztartási gépek esetében is teljes biztonsággal alkalmazhatjuk.
A citromsav az egyik sokoldalúan felhasználható természetes sav. Alkalmazható vízlágyítóként, de természetes tisztítószerként használható a konyhában és a fürdőszobában is. A makacs foltok, zsíros szennyeződések ellen is hatásosan felveszi a harcot. Közben kellemes (főként citromra emlékeztető) illatot hagy maga után a tisztaság és a frissesség mellett.
Szőnyeg- és kárpittisztításra is alkalmazható otthon vagy az autóban.