Leírás és Paraméterek
A xilit növényekből kivont cukoralkohol. Növényi alapú, természetes, cukormentes édesítőszer, ami természetes formában van jelen gyümölcsökben és zöldségekben. Nagyipari gyártásban a xiloz nevű növényi rostból állítják elő. Mely növények is tartalmaznak legnagyobb mértékben xilózt? A lista elején a nyírfa áll, ami megmagyarázza, miért is terjedt el, hogy a xilit egyenlő a nyírfacukorral. Kezdetben valóban a nyírfa rostjaiból, a xiliánból készült a xilit, ám manapság a nagyüzemekben már kukoricarostból állítják elő. Az igazi, természetes forrásból származó nyírfacukor már ritkán elérhető. Jelentős xiloz tartalmú növény még a búza, a rizs és a zab maghéja is, sőt a mandula csonthéjából is készül xilit.
A xilit kristályos formájában és ízében is hasonlít a finomított répacukorra. Egyáltalán nincs mellékíze, kóstoláskor csupán kellemes, hűvös érzetet kelt a nyelvünkön. Adagolása teljesen azonos a répacukoréval. Amennyiben a receptben 10 dkg kristálycukrot írnak, akkor xilitből is 10 dkg mennyiségre van szükség. Jó, ha tudjuk, hogy két esetben nem tudjuk cukorpótlóként használni a xilitet. Nem alkalmas karamellizálásra, illetve nem lehet vele élesztős kelt tésztákat készíteni. Amikor az élesztőt egy kis cukorral tejben felfuttatjuk, akkor a cukor segít reakcióba lépni az élesztőgombákkal – a xilit erre nem képes.
A xilit gyorsan népszerűvé vált a diétázók és a cukorbetegségben szenvedők körében. Aki egészségesebben szeretne élni, xilitet használ édesítésre a mindennapokban. Befőzéskor, lekvárok és szörpök elkészítésekor is bevethető ez a növényi édesítőszer.
A xilit alacsony, 7-es glikémiás indexű cukorpótló. Lassan szívódik fel, nem emeli meg, sőt inkább normalizálja a vércukorszintet.
A xilit lebontásához nincs szükség inzulinra a szervezetben, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Lúgosító hatású, így helye van a Candida-diétában és a méregtelenítő kúrákban is.
Kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 25%-kal kevesebb, mint a kristálycukoré, ezért megelőzhető vele az elhízás és a cukorfüggés.
A xilit jótékony hatással van a fogakra, megakadályozza a fogszuvasodást és csökkenti a lepedékképződést.
A xilit a száj sav-bázis egyensúlyát egyensúlyban tartja, így az ellenállóbb lesz a káros baktériumokkal szemben.
A xilitfogyasztás veszélyei
Mint mindenben, a xilitfogyasztásban is érdemes mértéket tartani. Igaz, hogy a növényi édesítőszer minden szempontból egészségesebb a hagyományos répacukornál, ám ajánlott a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni az új cukorpótlóhoz. Fogyasztása a kezdeti időszakban okozhat hasmenéses tüneteket. Ilyen panaszokra abban az esetben is számíthatunk, ha többet fogyasztunk a xilitből, mint amennyit elbír a szervezetünk.
Fruktóz felszívódási zavarokban, fruktózérzékenységben szenvedőknek nem ajánlott a xilit fogyasztása, mert jelentősen lassíthatja a gyümölcscukor felszívódását a belekben.
Végül egy fontos tiltás: kutyáknak nem szabad xilitet, xilittel édesített ételt adni, mert rájuk életveszélyes hatást tesz, hipoglikémiát és májkárosodást okozhat.
Leírás
A xilit növényekből kivont cukoralkohol. Növényi alapú, természetes, cukormentes édesítőszer, ami természetes formában van jelen gyümölcsökben és zöldségekben. Nagyipari gyártásban a xiloz nevű növényi rostból állítják elő. Mely növények is tartalmaznak legnagyobb mértékben xilózt? A lista elején a nyírfa áll, ami megmagyarázza, miért is terjedt el, hogy a xilit egyenlő a nyírfacukorral. Kezdetben valóban a nyírfa rostjaiból, a xiliánból készült a xilit, ám manapság a nagyüzemekben már kukoricarostból állítják elő. Az igazi, természetes forrásból származó nyírfacukor már ritkán elérhető. Jelentős xiloz tartalmú növény még a búza, a rizs és a zab maghéja is, sőt a mandula csonthéjából is készül xilit.
A xilit kristályos formájában és ízében is hasonlít a finomított répacukorra. Egyáltalán nincs mellékíze, kóstoláskor csupán kellemes, hűvös érzetet kelt a nyelvünkön. Adagolása teljesen azonos a répacukoréval. Amennyiben a receptben 10 dkg kristálycukrot írnak, akkor xilitből is 10 dkg mennyiségre van szükség. Jó, ha tudjuk, hogy két esetben nem tudjuk cukorpótlóként használni a xilitet. Nem alkalmas karamellizálásra, illetve nem lehet vele élesztős kelt tésztákat készíteni. Amikor az élesztőt egy kis cukorral tejben felfuttatjuk, akkor a cukor segít reakcióba lépni az élesztőgombákkal – a xilit erre nem képes.
A xilit gyorsan népszerűvé vált a diétázók és a cukorbetegségben szenvedők körében. Aki egészségesebben szeretne élni, xilitet használ édesítésre a mindennapokban. Befőzéskor, lekvárok és szörpök elkészítésekor is bevethető ez a növényi édesítőszer.
A xilit alacsony, 7-es glikémiás indexű cukorpótló. Lassan szívódik fel, nem emeli meg, sőt inkább normalizálja a vércukorszintet.
A xilit lebontásához nincs szükség inzulinra a szervezetben, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Lúgosító hatású, így helye van a Candida-diétában és a méregtelenítő kúrákban is.
Kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 25%-kal kevesebb, mint a kristálycukoré, ezért megelőzhető vele az elhízás és a cukorfüggés.
A xilit jótékony hatással van a fogakra, megakadályozza a fogszuvasodást és csökkenti a lepedékképződést.
A xilit a száj sav-bázis egyensúlyát egyensúlyban tartja, így az ellenállóbb lesz a káros baktériumokkal szemben.
A xilitfogyasztás veszélyei
Mint mindenben, a xilitfogyasztásban is érdemes mértéket tartani. Igaz, hogy a növényi édesítőszer minden szempontból egészségesebb a hagyományos répacukornál, ám ajánlott a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni az új cukorpótlóhoz. Fogyasztása a kezdeti időszakban okozhat hasmenéses tüneteket. Ilyen panaszokra abban az esetben is számíthatunk, ha többet fogyasztunk a xilitből, mint amennyit elbír a szervezetünk.
Fruktóz felszívódási zavarokban, fruktózérzékenységben szenvedőknek nem ajánlott a xilit fogyasztása, mert jelentősen lassíthatja a gyümölcscukor felszívódását a belekben.
Végül egy fontos tiltás: kutyáknak nem szabad xilitet, xilittel édesített ételt adni, mert rájuk életveszélyes hatást tesz, hipoglikémiát és májkárosodást okozhat.