A quercetin egy növényi pigment, erős antioxidáns tulajdonságokkal, amely a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjába tartozik.
A flavonoidok, pl a quercetin jótékony hatása abból adódik, hogy képesek antioxidánsként működni a szervezetben.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek megkötni a szabadgyököket. A szabadgyökök instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, ha szintjük túl magas lesz. Leginkább a szabadgyökök játszanak fontos szerepet az anyagcsere zavarok kialakulásában.
A kvercitin a növényekben (több mint 20ban) leggyakrabban előforduló flavonoid, amely vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és értágító hatásáról is ismert. Becslések szerint az átlagember napi 10-100 mg-ot fogyaszt különféle táplálékforrásokon keresztül, melyek az alábbiak lehetnek:
hagyma, alma, szőlő, brokkoli, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, meggy, kávé, tea, vörösbor, méz és kapribogyó
Egy tanulmány kimutatta, hogy az organikusan termesztett paradicsomban 79%-kal több kvercetin volt, mint a vegyileg termesztettben.
Az emberek több okból is szedik ezt kiegészítő „vitaminként”:
- fokozza az immunitást, védettséget
- segíti:
- a gyulladás és allergia elleni küzdelemben
- a sportaktivitást, az edzés közbeni teljesítményt
- fenntartani az általános egészségi állapotot