Leírás és Paraméterek
A vanília illata, íze az édességek, fagyik utánozhatatlan összetevője. Értékes alapanyag, és kevés is elegendő belőle.
A fűszervanilia (Vanilla planifolia), (Vanillae fructus) angolul: vanilla, A természetes összetevők hihetetlen dolgot művelnek ételeinkkel: intenzív ízek és aromák szabadulnak fel a szájban. A kivonatot, őrleményt is könnyen helyettesíthetjük a rudacska belsejének kikaparásával és felhasználásával. Csupán annyit kell tennünk, hogy hosszában felvágjuk, óvatosan szétnyitjuk, majd egy késsel kikaparjuk a belsejét. Ez a mennyiség körülbelül egy evőkanál kivonatnak felel meg. Az édesszájúak első számú favoritja ez az egzotikus fűszer. Az apró pettyekkel tarkított madártejhez vagy egy jó gombóc fagylalthoz semmi másra nincs szükség, csak az orchideacsalád egyetlen olyan tagjára, ami ehető terméssel bír - pont erre a rudacskára.
HOGYAN TÁROLJUK?
Jól záródó edényben, sötét, hűvös, de nem hideg helyen tárolandó, nagyjából 6-9 hónapig. Ha felhasználtuk a magjait, a hüvelyt nem dobjuk ki. Érdemes porcukorba dugni, így házi vaníliás cukrot kapunk, vagy egy tál potpurrihoz is keverhetjük a hüvelyeket.A kikapart rudakat akár alkoholba is áztathatjuk. Az így kapott kivonatokat évekig nyugodtan használhatjuk. Ahogy párolog el az alkohol, úgy lesz egyre intenzívebb aromája az esszenciának.
Leírás
A vanília illata, íze az édességek, fagyik utánozhatatlan összetevője. Értékes alapanyag, és kevés is elegendő belőle.
A fűszervanilia (Vanilla planifolia), (Vanillae fructus) angolul: vanilla, A természetes összetevők hihetetlen dolgot művelnek ételeinkkel: intenzív ízek és aromák szabadulnak fel a szájban. A kivonatot, őrleményt is könnyen helyettesíthetjük a rudacska belsejének kikaparásával és felhasználásával. Csupán annyit kell tennünk, hogy hosszában felvágjuk, óvatosan szétnyitjuk, majd egy késsel kikaparjuk a belsejét. Ez a mennyiség körülbelül egy evőkanál kivonatnak felel meg. Az édesszájúak első számú favoritja ez az egzotikus fűszer. Az apró pettyekkel tarkított madártejhez vagy egy jó gombóc fagylalthoz semmi másra nincs szükség, csak az orchideacsalád egyetlen olyan tagjára, ami ehető terméssel bír - pont erre a rudacskára.
HOGYAN TÁROLJUK?
Jól záródó edényben, sötét, hűvös, de nem hideg helyen tárolandó, nagyjából 6-9 hónapig. Ha felhasználtuk a magjait, a hüvelyt nem dobjuk ki. Érdemes porcukorba dugni, így házi vaníliás cukrot kapunk, vagy egy tál potpurrihoz is keverhetjük a hüvelyeket.A kikapart rudakat akár alkoholba is áztathatjuk. Az így kapott kivonatokat évekig nyugodtan használhatjuk. Ahogy párolog el az alkohol, úgy lesz egyre intenzívebb aromája az esszenciának.