Az első és legfontosabb különbség a két forma között az, hogy a folát természetes formában található meg élelmiszerekben, mint például a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonákban. Míg a folsavat szintetikusan állítják elő és általában étrend-kiegészítőként vagy a mesterségesen előállított élelmiszerekben találjuk meg, például a gabonapelyhekben és kenyérben.
Felszívódását tekintve mivel a folát természetes formában található meg az ételekben, könnyebben szívódik fel a szervezetben is, könnyebben tudja kezelni a testünk. Ezzel szemben a szintetikus folsav felszívódása kevésbé hatékony, nehezebben hasznosítja a szervezet, mert ahhoz át kell alakulnia ún. „foláttá”, hogy a bélfal sejtjei fel tudják venni és tovább alakítani. Ehhez pedig egy bizonyos (MTHFR- metilén – tetrahidrofolát – reduktáz) enzim hatékony, hibátlan működésére van szükség. Ebből kiindulva, ha valamiért hibás vagy kevés ez az enzim, úgy a folsavat a szervezet kevésbé képes hasznosítani és hiányállapot alakul ki.
Mint köztudott, a folátnak fontos szerepe van a terhesség időszakában is, ugyanis a folát részt vesz a magzat fejlődésében és a születési rendellenességek megelőzésében is hatalmas segítség lehet. Terhesség alatt ezért javasolt a folát fogyasztása, ami természetes formájából adódóan könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a szintetikus folsav. A folsavat is ezért gyakran ajánlják a terhes nőknek étrendkiegészítők formájában, viszont a természetes folát várandósság esetén jobb választás lehet.
Egészségügyi előnyök:
A folát továbbá szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában is. Segíthet csökkenteni a homocisztein nevű vegyület szintjét a vérben, amelynek magas szintje szívproblémákhoz vezethet. Ezen felül a folát hozzájárulhat még a kognitív funkciók fenntartásához is, segítve az idegrendszer megfelelő működését.
Összességében a folát előnyösebb lehet számunkra, mivel természetes forrásokból származik, könnyebben felszívódik, és számos egészségügyi előnnyel jár. Az étrendünkbe való beépítése, különösen a terhesség alatt, hozzájárulhat az egészségünk és jólétünk javításához. Ugyanakkor a folsav is rendelkezik ugyanazokkal az egészségügyi előnyökkel, csupán a természetes folát könnyebben beépül a szervezetünkbe, mint mesterséges társa.
Összefoglalva, mindkét B-vitamin fontos a táplálkozásunkban, de a természetes folát hasznosulása sokszor előnyösebb. A természetes források mellett a hiány pótlása pedig folát tartalmú étrend-kiegészítő szedésével is megoldható.
Viszont ne felejtsük el, hogy az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend szintén fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.