Leírás és Paraméterek
A xilit egy természetes édesítőszer, édes kristályos szénhidrát. A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Átlagosan egy felnőtt napi néhány száz milligramm zöldségből és gyümölcsből származó xilitet fogyaszt. Szervezetünk ezenkívül napi 5-10 gramm xilitet termel.
A xilit (más néven nyírfacukor vagy xylitol) utóízmentes, hűs, édes ízű. A cukorhoz képest csökkentett energiatartalommal bír, 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz (2,4 kcal/g).
Xilit - az egészséges cukorhelyettesítő
Mivel a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. A xilit tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek.
Mivel a xilit a cukortól molekula-szerkezetében is eltér, nem osztja mindenben annak tulajdonságait. Például nem kristályosodik, ezért nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem alkalmas. Végül pedig a limonádéhoz hasonló italok édesítéséhez szükséges xilit mennyisége hasmenést okozhat egyeseknél, amíg hozzá nem szoknak.
A xilit jó opció cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak A xilit (xylitol, nyírfacukor) természetes cukorhelyettesítő számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik
Glikémiás indexe 7-es, így diabéteszesek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. A kis GI értékű élelmiszerek fogyasztása az egészséges étrendben hozzájárulhat a normál vércukorszint és a testtömeg megtartásához.
A xilit még a fogaknak is jó
Cukor helyett alkalmazva elősegítheti a fogak egészségének megtartását.
A xilit öt szénatomos szerkezetét a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, és így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. A xilit ennek köszönhetően nem minősül cariogénnek, mert nem fokozza a fog szuvasodását, sőt kifejezetten jót tesz a fogaknak.
A xilit egyéb jellemzői
A xilit lúgosít, így segít a szervezet savtalanításában.
A xilit nem nyújt táptalajt a gombáknak, így Candida diétán lévők is használhatják, de éppen ezért nem is alkalmas élesztővel készült ételek készítéséhez.
Nem tartalmaz allergén anyagot, hozzáadott tartósítószert, génmódosított növényi anyagot vagy fenil-anilin forrást.
(A kutyák szervezete másként reagál a xilitre, fontos, hogy házi kedvenceinknek ne adjunk belőle!)
Néhány szóban a glikémiás indexről
A glikémiás indexről: a „szénhidrátok elhelyezkedése egy 0-tól 100-ig beosztott skálán annak alapján, hogy elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyeket a szervezet gyorsan megemészt és hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassú emészthetőségüknek és felszívódásuknak köszönhetően a vércukor és inzulin szintjének fokozatos emelkedését idézik elő; egészségügyi hasznuk bizonyított.”
Minél alacsonyabb a molekula lebomlása, annál alacsonyabb az index értéke. Minél alacsonyabb az index, annál stabilabb marad a vércukorszintje. A 70 fölötti index minősül magasnak, az 55 alatt pedig alacsonynak. A következő táblázat a különböző édesítőszerek glikémiás indexét jelzi:
Táblázat: Hétköznapi édesítőszerek glikémiás indexe
Édesítőszer GI
Glükóz 100
Asztali cukor 68
Méz 55
Fruktóz 19
Xilit 7
A xilit 7-es GI értéke a szervezet vércukorszintjét alacsonyan tartja, és ezért a test inzulinszükségletét is jelentősen csökkenti.
Leírás
A xilit egy természetes édesítőszer, édes kristályos szénhidrát. A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Átlagosan egy felnőtt napi néhány száz milligramm zöldségből és gyümölcsből származó xilitet fogyaszt. Szervezetünk ezenkívül napi 5-10 gramm xilitet termel.
A xilit (más néven nyírfacukor vagy xylitol) utóízmentes, hűs, édes ízű. A cukorhoz képest csökkentett energiatartalommal bír, 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz (2,4 kcal/g).
Xilit - az egészséges cukorhelyettesítő
Mivel a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. A xilit tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek.
Mivel a xilit a cukortól molekula-szerkezetében is eltér, nem osztja mindenben annak tulajdonságait. Például nem kristályosodik, ezért nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem alkalmas. Végül pedig a limonádéhoz hasonló italok édesítéséhez szükséges xilit mennyisége hasmenést okozhat egyeseknél, amíg hozzá nem szoknak.
A xilit jó opció cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak A xilit (xylitol, nyírfacukor) természetes cukorhelyettesítő számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik
Glikémiás indexe 7-es, így diabéteszesek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. A kis GI értékű élelmiszerek fogyasztása az egészséges étrendben hozzájárulhat a normál vércukorszint és a testtömeg megtartásához.
A xilit még a fogaknak is jó
Cukor helyett alkalmazva elősegítheti a fogak egészségének megtartását.
A xilit öt szénatomos szerkezetét a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, és így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. A xilit ennek köszönhetően nem minősül cariogénnek, mert nem fokozza a fog szuvasodását, sőt kifejezetten jót tesz a fogaknak.
A xilit egyéb jellemzői
A xilit lúgosít, így segít a szervezet savtalanításában.
A xilit nem nyújt táptalajt a gombáknak, így Candida diétán lévők is használhatják, de éppen ezért nem is alkalmas élesztővel készült ételek készítéséhez.
Nem tartalmaz allergén anyagot, hozzáadott tartósítószert, génmódosított növényi anyagot vagy fenil-anilin forrást.
(A kutyák szervezete másként reagál a xilitre, fontos, hogy házi kedvenceinknek ne adjunk belőle!)
Néhány szóban a glikémiás indexről
A glikémiás indexről: a „szénhidrátok elhelyezkedése egy 0-tól 100-ig beosztott skálán annak alapján, hogy elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyeket a szervezet gyorsan megemészt és hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassú emészthetőségüknek és felszívódásuknak köszönhetően a vércukor és inzulin szintjének fokozatos emelkedését idézik elő; egészségügyi hasznuk bizonyított.”
Minél alacsonyabb a molekula lebomlása, annál alacsonyabb az index értéke. Minél alacsonyabb az index, annál stabilabb marad a vércukorszintje. A 70 fölötti index minősül magasnak, az 55 alatt pedig alacsonynak. A következő táblázat a különböző édesítőszerek glikémiás indexét jelzi:
Táblázat: Hétköznapi édesítőszerek glikémiás indexe
Édesítőszer GI
Glükóz 100
Asztali cukor 68
Méz 55
Fruktóz 19
Xilit 7
A xilit 7-es GI értéke a szervezet vércukorszintjét alacsonyan tartja, és ezért a test inzulinszükségletét is jelentősen csökkenti.