Leírás és Paraméterek
A törökmogyoróban megtaláljuk a diófélék minden jó tulajdonságát.
Jelentős fehérjeforrás, 100 grammja 14g fehérjét tartalmaz.
Fontos mikroelem és ásványi anyag forrás, magas a mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén tartalma.
Vitaminok közül az E- és B-vitamin tartalma számottevő. Az E-vitamin jót tesz a bőrnek, fontos antioxidáns, erősíti az immunrendszert. A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működéséhez járulnak hozzá.
Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, mégsem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Linolsava csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterin szintjét, ezzel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Folsavtartalma kimagasló az olajos magvak között. Ez a vitamin sok fontos folyamatban vesz részt a szervezeten belül (aminosavak és nukleinsavak anyagcseréje, vérképzés).
Gazdag rostokban, ezzel támogathatja az emésztőrendszer megfelelő működését.
A törökmogyoró felhasználása
Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő. Amellett, hogy finom számos kedvező élettani hatással bír.
Röviden a törökmogyoró termesztéséről
A törökmogyorófa sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől terem. A termést rojtos kupacs rejti, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót.
Leírás
A törökmogyoróban megtaláljuk a diófélék minden jó tulajdonságát.
Jelentős fehérjeforrás, 100 grammja 14g fehérjét tartalmaz.
Fontos mikroelem és ásványi anyag forrás, magas a mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén tartalma.
Vitaminok közül az E- és B-vitamin tartalma számottevő. Az E-vitamin jót tesz a bőrnek, fontos antioxidáns, erősíti az immunrendszert. A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működéséhez járulnak hozzá.
Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, mégsem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Linolsava csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterin szintjét, ezzel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Folsavtartalma kimagasló az olajos magvak között. Ez a vitamin sok fontos folyamatban vesz részt a szervezeten belül (aminosavak és nukleinsavak anyagcseréje, vérképzés).
Gazdag rostokban, ezzel támogathatja az emésztőrendszer megfelelő működését.
A törökmogyoró felhasználása
Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő. Amellett, hogy finom számos kedvező élettani hatással bír.
Röviden a törökmogyoró termesztéséről
A törökmogyorófa sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől terem. A termést rojtos kupacs rejti, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót.