Leírás és Paraméterek
A szezámolaj illata és az íze igen jellegzetes. A hidegen préselt olaj, akár belsőleg, akár külsőleg használva kiválóan alkalmas lehet egészségünk karbantartására.
Számos jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns. A benne lévő sesamol csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat, valamint ellensúlyozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását.
A szezámolaj gazdag forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak - köztük az omega-3-nak, az omega-6-nak és az omega-9-nek.
A szezámmag olajában jelentős mértékű lecitin található.
Nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz - vasat, nikkelt és mangánt. Vitamintartalmát tekintve főleg az E-vitamint kell kiemelni.
A szezámolaj nagyon gazdag linolsavban, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Kutatások kimutatták, hogy jótékony hatása van a vesére és a szívre. A szezámolaj képes csökkenteni a fogínygyulladást, valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése. Az olaj gargalizálása a torok fertőzéseinek kezelésében segíthet.
Külsőleg használva bőrregeneráló, szépítő hatású. Hidratáló hatású, így nagyon jó hatással van a száraz bőrre, pikkelysömörre és az ekcémára. 40 százalék linolénsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a bőrön található bakteriális fertőzéseket, gyulladásgátló, enyhítheti az ízületi problémákat, pattanásos bőr ápolására is kiváló. Leégés után csillapítja a bőr égő érzését.
Hogyan használjuk a szezámolajat a konyhában
A kínai konyha előszeretettel használja a szezámolajat olyan ételekhez például, mint az édes-savanyú mártás, a kínai sült rizs vagy pirított tészta. Felhasználható növényi krémekhez, avokádó- vagy padlizsánkrémhez. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, krémlevesekhez is remekül passzol az egészséges olaj.
Mivel erősen hőérzékeny, ezért sütésre nem alkalmas, kerülni kell a hosszas vagy magas fokú hőhatást, sőt, legszerencsésebb a már elkészült ételbe belekeverni.
Leírás
A szezámolaj illata és az íze igen jellegzetes. A hidegen préselt olaj, akár belsőleg, akár külsőleg használva kiválóan alkalmas lehet egészségünk karbantartására.
Számos jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns. A benne lévő sesamol csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat, valamint ellensúlyozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását.
A szezámolaj gazdag forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak - köztük az omega-3-nak, az omega-6-nak és az omega-9-nek.
A szezámmag olajában jelentős mértékű lecitin található.
Nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz - vasat, nikkelt és mangánt. Vitamintartalmát tekintve főleg az E-vitamint kell kiemelni.
A szezámolaj nagyon gazdag linolsavban, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Kutatások kimutatták, hogy jótékony hatása van a vesére és a szívre. A szezámolaj képes csökkenteni a fogínygyulladást, valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése. Az olaj gargalizálása a torok fertőzéseinek kezelésében segíthet.
Külsőleg használva bőrregeneráló, szépítő hatású. Hidratáló hatású, így nagyon jó hatással van a száraz bőrre, pikkelysömörre és az ekcémára. 40 százalék linolénsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a bőrön található bakteriális fertőzéseket, gyulladásgátló, enyhítheti az ízületi problémákat, pattanásos bőr ápolására is kiváló. Leégés után csillapítja a bőr égő érzését.
Hogyan használjuk a szezámolajat a konyhában
A kínai konyha előszeretettel használja a szezámolajat olyan ételekhez például, mint az édes-savanyú mártás, a kínai sült rizs vagy pirított tészta. Felhasználható növényi krémekhez, avokádó- vagy padlizsánkrémhez. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, krémlevesekhez is remekül passzol az egészséges olaj.
Mivel erősen hőérzékeny, ezért sütésre nem alkalmas, kerülni kell a hosszas vagy magas fokú hőhatást, sőt, legszerencsésebb a már elkészült ételbe belekeverni.