Leírás és Paraméterek
A pisztácia komoly L-arginin forrás, ami azért fontos, mivel ez az aminosav a test sok folyamatának működésében fontos szerepet tölt be. Hatással van többek között az anyagcserére, és segít megakadályozni, hogy az erek falán koleszterin rakódjon le.
A pisztáciában jelenlévő zsírok a „jó zsírok”, egyszeresen telítetlen zsírsavak, tehát nem rakódnak le és könnyen elégnek. Ha rendszeresen a napi étrendünkbe foglaljuk, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, segítheti csökkenteni magas vérnyomást.
A pisztácia sok antioxidánst tartalmaz, ezáltal védi a test sejtjeit a káros behatásokkal szemben. Antioxidánsai az A-, E-vitamint és a lutein.
Gazdag fehérjében is. 100g pisztácia 21g növényi fehérjét tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet is tartalmaz.
A pisztácia története
Eleinte Ázsia nyugati vidékein termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi-tenger környéki országokba. A Római birodalom terjeszkedésének hatására ekkorra már egész Európában elterjedt.
Legismertebb pisztáciát termelő országok: USA/San Joaquin-völgy, Irán, Törökország, Szíria, India, Pakisztán.
Legismertebb faja a Pistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. A pisztácia fa nem tűri a nagy nedvességet, a párát, de jól viseli a meleget és általában csak kétévente terem.
A pisztácia akkor érett, amikor a héja hosszában megnyílik. A meg színe változatos, a sárgától a zöldig. A mély zöld színű mag a legértékesebb.
Recept: pisztáciás sütemény
A pisztáciás sütemény hozzávalói
50 g kukoricaliszt
230 g pisztácia
1 csipet só
20 g kristálycukor
3 db tojás
2 evőkanál reszelt citromhéj
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
A pisztáciás sütemény elkészítése
Melegítsük elő a sütőt, kb. 180 fokra és készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsit. Fél percre mártsuk forró vízbe a pisztáciát, hogy a héját egy konyharuhával le tudjuk dörzsölni.
Egy edényben turmixoljuk össze a pisztáciát a cukorral. Keverjük hozzá a tojássárgákat, és a többi hozzávalót, végül a habbá vert tojásfehérjét is lazán forgassuk bele. A tésztát terítsük szét a tepsiben és 20-25 perc alatt süssük meg. Ha már teljesen kihűlt, csak akkor vágjuk fel.
Leírás
A pisztácia komoly L-arginin forrás, ami azért fontos, mivel ez az aminosav a test sok folyamatának működésében fontos szerepet tölt be. Hatással van többek között az anyagcserére, és segít megakadályozni, hogy az erek falán koleszterin rakódjon le.
A pisztáciában jelenlévő zsírok a „jó zsírok”, egyszeresen telítetlen zsírsavak, tehát nem rakódnak le és könnyen elégnek. Ha rendszeresen a napi étrendünkbe foglaljuk, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, segítheti csökkenteni magas vérnyomást.
A pisztácia sok antioxidánst tartalmaz, ezáltal védi a test sejtjeit a káros behatásokkal szemben. Antioxidánsai az A-, E-vitamint és a lutein.
Gazdag fehérjében is. 100g pisztácia 21g növényi fehérjét tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet is tartalmaz.
A pisztácia története
Eleinte Ázsia nyugati vidékein termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi-tenger környéki országokba. A Római birodalom terjeszkedésének hatására ekkorra már egész Európában elterjedt.
Legismertebb pisztáciát termelő országok: USA/San Joaquin-völgy, Irán, Törökország, Szíria, India, Pakisztán.
Legismertebb faja a Pistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. A pisztácia fa nem tűri a nagy nedvességet, a párát, de jól viseli a meleget és általában csak kétévente terem.
A pisztácia akkor érett, amikor a héja hosszában megnyílik. A meg színe változatos, a sárgától a zöldig. A mély zöld színű mag a legértékesebb.
Recept: pisztáciás sütemény
A pisztáciás sütemény hozzávalói
50 g kukoricaliszt
230 g pisztácia
1 csipet só
20 g kristálycukor
3 db tojás
2 evőkanál reszelt citromhéj
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
A pisztáciás sütemény elkészítése
Melegítsük elő a sütőt, kb. 180 fokra és készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsit. Fél percre mártsuk forró vízbe a pisztáciát, hogy a héját egy konyharuhával le tudjuk dörzsölni.
Egy edényben turmixoljuk össze a pisztáciát a cukorral. Keverjük hozzá a tojássárgákat, és a többi hozzávalót, végül a habbá vert tojásfehérjét is lazán forgassuk bele. A tésztát terítsük szét a tepsiben és 20-25 perc alatt süssük meg. Ha már teljesen kihűlt, csak akkor vágjuk fel.