Leírás és Paraméterek
A köménymag az egyik legismertebb, legkedveltebb fűszer, amit már a Biblia is megemlít, de Európában csak a 13. században terjedt el. Termesztése nálunk is nagy területeken folyik és exportálunk is belőle.
Az ernyősvirágzatúak közé tartozó növény 2-4 mm hosszú, barna, félhold alakú termése a fűszer, mely egészben vagy őrölve használatos. Jellegzetes, erős ízű fűszer.
Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Kiváló emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, ízjavító, tejszaporító hatású.
A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.
Péksütemények, kenyerek, főleg a rozskenyerek fűszere.
Körözött, sajtok, levesek, főzelékek, káposztafélék, saláták, sültek, mártások készítésénél gyakran használják.
Ha a köménymagot forró olajban kissé átforgatjuk, az aromája jobban érvényesül az ételben, pirítani viszont nem szabad.
Leírás
A köménymag az egyik legismertebb, legkedveltebb fűszer, amit már a Biblia is megemlít, de Európában csak a 13. században terjedt el. Termesztése nálunk is nagy területeken folyik és exportálunk is belőle.
Az ernyősvirágzatúak közé tartozó növény 2-4 mm hosszú, barna, félhold alakú termése a fűszer, mely egészben vagy őrölve használatos. Jellegzetes, erős ízű fűszer.
Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Kiváló emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, ízjavító, tejszaporító hatású.
A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.
Péksütemények, kenyerek, főleg a rozskenyerek fűszere.
Körözött, sajtok, levesek, főzelékek, káposztafélék, saláták, sültek, mártások készítésénél gyakran használják.
Ha a köménymagot forró olajban kissé átforgatjuk, az aromája jobban érvényesül az ételben, pirítani viszont nem szabad.