Leírás és Paraméterek
A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz.
A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet.
Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távol tartásához.
Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat.
A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát.
Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vasat is tartalmaz, ezek ugyancsak elengedhetetlenek a szervezet számára.
Tárolás:
A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszerkényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.
Felhasználás:
Szinte mindent feldob, amihez hozzáadjuk: a vegán vajtól, szószokon át, süteményekhez és salátákhoz is kitűnő.
Származása:
A kesudió finom és egészséges nassolnivaló.
A kesudió Brazíliában őshonos, az Amazonas vidékéről származó örökzöld fa termése. Az Amerikába érkező hollandok, portugálok, franciák is megszerették a kesudió fa termését és azt az alma alakú áltermést, aminek a végén maga a mag elhelyezkedik. Az európai elterjedés előtt a portugálok már sokkal távolabbi tájakra is elvitték a kesudiót, próbálták meghonosítani és termeszteni a növényt. Így került el a kesudió Kelet-Afrikába és Indiába is. India ma a világ legnagyobb kesudió exportőre.
A lédús, ízletes alma nyersen fogyasztható és sokféleképpen felhasználható, ám könnyen megsérül, így a szállítást nem tűri, ezért nem ismerjük. Gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt készítenek belőle.
A kesudiófa igazi termése azonban az alma végén megbújó mag. A magot dupla héjréteg és egy - rétegek között megbúvó – anyag védi a külvilágtól, ezért csak hámozottan kapható.
Recept ötlet:
Kesudió krémes tészta
Hozzávalók:
- 2 marék pirított kesudió
- 200 ml víz
- 200 ml kókusz tejszín
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- őrölt feketebors
- csipetnyi só
- 250 g száraztészta
- reszelt parmezán
Elkészítés:
A kesudiót botmixerrel a hozzáadott vízzel krémmé pépesítjük. A krémet egy serpenyőben összeforraljuk a tejszínnel, a fokhagymával és hagyjuk besűrűsödni. Beletesszük a sót, a borsot, a parmezánt és a közben megfőtt, leszűrt tésztát beleforgatjuk.
Leírás
A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz.
A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet.
Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távol tartásához.
Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat.
A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát.
Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vasat is tartalmaz, ezek ugyancsak elengedhetetlenek a szervezet számára.
Tárolás:
A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszerkényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.
Felhasználás:
Szinte mindent feldob, amihez hozzáadjuk: a vegán vajtól, szószokon át, süteményekhez és salátákhoz is kitűnő.
Származása:
A kesudió finom és egészséges nassolnivaló.
A kesudió Brazíliában őshonos, az Amazonas vidékéről származó örökzöld fa termése. Az Amerikába érkező hollandok, portugálok, franciák is megszerették a kesudió fa termését és azt az alma alakú áltermést, aminek a végén maga a mag elhelyezkedik. Az európai elterjedés előtt a portugálok már sokkal távolabbi tájakra is elvitték a kesudiót, próbálták meghonosítani és termeszteni a növényt. Így került el a kesudió Kelet-Afrikába és Indiába is. India ma a világ legnagyobb kesudió exportőre.
A lédús, ízletes alma nyersen fogyasztható és sokféleképpen felhasználható, ám könnyen megsérül, így a szállítást nem tűri, ezért nem ismerjük. Gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt készítenek belőle.
A kesudiófa igazi termése azonban az alma végén megbújó mag. A magot dupla héjréteg és egy - rétegek között megbúvó – anyag védi a külvilágtól, ezért csak hámozottan kapható.
Recept ötlet:
Kesudió krémes tészta
Hozzávalók:
- 2 marék pirított kesudió
- 200 ml víz
- 200 ml kókusz tejszín
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- őrölt feketebors
- csipetnyi só
- 250 g száraztészta
- reszelt parmezán
Elkészítés:
A kesudiót botmixerrel a hozzáadott vízzel krémmé pépesítjük. A krémet egy serpenyőben összeforraljuk a tejszínnel, a fokhagymával és hagyjuk besűrűsödni. Beletesszük a sót, a borsot, a parmezánt és a közben megfőtt, leszűrt tésztát beleforgatjuk.
Tájékoztatás
Hasonló termékek
Biomenü bio hántolt kendermag, 125 g
2.115 Ft1.798 Ft-15%A gyártó összes terméke: BiomenüCikkszám: 59998863053140 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)Bulkshop sárgabarack aszalt, 250g
2.130 Ft1.811 Ft-15%A gyártó összes terméke: BulkshopCikkszám: 5999565034108RaktáronNaturfood aszalt vörös áfonya édesített, 400 g
2.140 Ft1.819 Ft-15%A gyártó összes terméke: NaturfoodCikkszám: 59976643020360 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)Trendavit chia mag 500 g
2.150 Ft1.828 Ft-15%A gyártó összes terméke: TrendavitCikkszám: 59978805041390 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)Rapunzel bio aszalt vörös áfonya, 100 g
2.065 Ft1.755 Ft-15%A gyártó összes terméke: RapunzelCikkszám: 40060400472920 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)Nobilis Almakarika étcsokis 100 g
2.165 Ft1.840 Ft-15%A gyártó összes terméke: NobilisCikkszám: 5997690714957Jelenleg nem kaphatóGreenmark Bio Lenmag Aranysárga 500 g
2.185 Ft1.857 Ft-15%A gyártó összes terméke: GreenMarkCikkszám: 59998849315770 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)Csengeri szárított almaszirom 200 g
2.195 Ft1.866 Ft-15%A gyártó összes terméke: CsengeriCikkszám: 5999881690057Jelenleg nem kapható