Leírás és Paraméterek
A kardamom serkentheti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Magas illóolajtartama van, kiváló antioxidáns, vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot valamint C-vitamint, B-2 (riboflavin) és B-3 (niacin) vitamint is tartalmaz.
A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.
Kardamom, a fűszerek királynője:
A világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nevezik a fűszerek királynőjének. Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de egészségjavító céllal is. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. A fehér kardamom világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül felhasználásra. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas.
A kardamom konyhai felhasználása A kardamom konyhai felhasználása változatos
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
A kardamomot két teljesen különböző konyha használja a legtöbbet a világon, az arab és a skandináv.
Előbbinél kardamomos kávé vagy tea a vendégváró ital, a fűszert gyakran a kávéval együtt pörkölik. A skandináv konyha főként édességekhez, kalácsokhoz, mézeskalácshoz, húsokhoz, glogghoz használja, Svédország és Norvégia az arab országok mellett a legnagyobb importőrnek számít. A marokkói, jemeni, etióp fűszerkeverékek, valamint az indiai ételek elengedhetetlen hozzávalója, a garam masala vagy a tejes masala chai tea egyik alapja. Nemcsak édességekhez, hanem húsokhoz (például bárányhoz) is nagyon jól illik, használják pástétomokhoz, rizshez, csatnihoz. A gyümölcsök közül az almához, körtéhez, birsalmához illik a legjobban, egy egyszerű almás rétest vagy forró csokoládét egy csipet kardamommal nagyon jól fel lehet dobni.
Leírás
A kardamom serkentheti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Magas illóolajtartama van, kiváló antioxidáns, vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot valamint C-vitamint, B-2 (riboflavin) és B-3 (niacin) vitamint is tartalmaz.
A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.
Kardamom, a fűszerek királynője:
A világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nevezik a fűszerek királynőjének. Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de egészségjavító céllal is. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. A fehér kardamom világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül felhasználásra. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas.
A kardamom konyhai felhasználása A kardamom konyhai felhasználása változatos
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
A kardamomot két teljesen különböző konyha használja a legtöbbet a világon, az arab és a skandináv.
Előbbinél kardamomos kávé vagy tea a vendégváró ital, a fűszert gyakran a kávéval együtt pörkölik. A skandináv konyha főként édességekhez, kalácsokhoz, mézeskalácshoz, húsokhoz, glogghoz használja, Svédország és Norvégia az arab országok mellett a legnagyobb importőrnek számít. A marokkói, jemeni, etióp fűszerkeverékek, valamint az indiai ételek elengedhetetlen hozzávalója, a garam masala vagy a tejes masala chai tea egyik alapja. Nemcsak édességekhez, hanem húsokhoz (például bárányhoz) is nagyon jól illik, használják pástétomokhoz, rizshez, csatnihoz. A gyümölcsök közül az almához, körtéhez, birsalmához illik a legjobban, egy egyszerű almás rétest vagy forró csokoládét egy csipet kardamommal nagyon jól fel lehet dobni.