Leírás és Paraméterek
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B-1- és B-6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.
A csicseriborsó konyhai felhasználása:
Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.
Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.
Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
A csicseriborsó számos fontos tápanyagot tartalmaz. India nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.
Leírás
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B-1- és B-6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.
A csicseriborsó konyhai felhasználása:
Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.
Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.
Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
A csicseriborsó számos fontos tápanyagot tartalmaz. India nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.