Leírás és Paraméterek
A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük.
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.
A csicseriborsó konyhai felhasználása:
Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.
Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.
Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
A csicseriborsó számos fontos tápanyagot tartalmaz. India nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.
100 gramm csicseriborsó tápértéke:
Energia KJ-ban: 1545
Energia Kcal-ban: 364
Zsír: 6,04 g
- amelyből telített zsírsav: 0,6 g
Szénhidrát: 60,65 g
- amelyből cukor: 10,7 g
Fehérje: 19,3 g
Só: <0,0005 g
Leírás
A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük.
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.
A csicseriborsó konyhai felhasználása:
Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.
Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.
Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
A csicseriborsó számos fontos tápanyagot tartalmaz. India nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.
100 gramm csicseriborsó tápértéke:
Energia KJ-ban: 1545
Energia Kcal-ban: 364
Zsír: 6,04 g
- amelyből telített zsírsav: 0,6 g
Szénhidrát: 60,65 g
- amelyből cukor: 10,7 g
Fehérje: 19,3 g
Só: <0,0005 g