Leírás és Paraméterek
A bulgurt tört búzának, búzatöretnek, illetve törökrizsnek is nevezik.
Nagyon jó köretnek is, hasonlít a rizshez, de pergősebb az állaga, és percek alatt kész.
Könnyű, kiadós és egészséges. Népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.
Rostokban, vitaminokban gazdagabb, mint a rizs. Sok vasat és B-vitamint is tartalmaz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van, tehát nem okoz olyan nagy vércukorszint-ingadozást, ezzel kevésbé növeli az étvágyat.
Magas a rosttartalma, és alacsony kalóriatartalmú, ezért kiváló fogyókúrás köret.
Elegendő folyadékfogyasztás mellett rostjai átmossák az emésztőrendszert.
Elkészítési idő:
A bulgurt előzetesen párolják, ezért nagyon egyszerű elkészíteni, 5-10 perc alatt elkészül.
Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.
Leginkább Törökországban és a Közel-Keleten elterjedt de a mediterrán és az indiai konyha is használja. Készítésének az arab országokban óriási hagyománya van.
100 gramm bulgur tápértéke:
Energia KJ-ban: 1464
Energia Kcal-ban: 350
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsav: 0,27 g
Szénhidrát: 69,8 g
- amelyből cukor: 0,8 g
Fehérje: 12,5 g
Só: 0,009 g
Leírás
A bulgurt tört búzának, búzatöretnek, illetve törökrizsnek is nevezik.
Nagyon jó köretnek is, hasonlít a rizshez, de pergősebb az állaga, és percek alatt kész.
Könnyű, kiadós és egészséges. Népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel.
Rostokban, vitaminokban gazdagabb, mint a rizs. Sok vasat és B-vitamint is tartalmaz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van, tehát nem okoz olyan nagy vércukorszint-ingadozást, ezzel kevésbé növeli az étvágyat.
Magas a rosttartalma, és alacsony kalóriatartalmú, ezért kiváló fogyókúrás köret.
Elegendő folyadékfogyasztás mellett rostjai átmossák az emésztőrendszert.
Elkészítési idő:
A bulgurt előzetesen párolják, ezért nagyon egyszerű elkészíteni, 5-10 perc alatt elkészül.
Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.
Leginkább Törökországban és a Közel-Keleten elterjedt de a mediterrán és az indiai konyha is használja. Készítésének az arab országokban óriási hagyománya van.
100 gramm bulgur tápértéke:
Energia KJ-ban: 1464
Energia Kcal-ban: 350
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsav: 0,27 g
Szénhidrát: 69,8 g
- amelyből cukor: 0,8 g
Fehérje: 12,5 g
Só: 0,009 g