De mik azok a bioaktív anyagok?
Olyan természetes hatóanyagok, amelyek a növényekben, gyümölcsökben, zöldségekben és azok alkotórészeiben, pl. a héjban, a magban stb. találhatók meg. Több ezer van belőlük, ilyenek például a rostok, az illat-, íz- és színanyagok.
Ezek a vegyületek különböző biológiai hatásokat váltanak ki, és számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.
Mint például:
- a szulfidok: serkenthetik az immunvédekezést, csökkenthetik a magas vérnyomást, hozzájárulhatnak az emésztés serkentéséhez, megelőzhetik a daganat kialakulását, antioxidáns hatásúak és gyulladásgátlók.
- Karotinoidok: természetesen előforduló növényi festékanyagok, amik a legtöbb gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. A karotinok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes antioxidánsok, és sokoldalú betegségmegelőző hatással is rendelkeznek.
- Polifenolok: jó eséllyel csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Terpének: ezzel az anyaggal szinte mindennapi kapcsolatban állunk. Ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát. De ezen felül molekuláris hírvivők is, az élőlények közötti információcserében, illetve a biológiai védekezésben játszhatnak kulcsszerepet. Pont ezért a gyógyászatban használt növényi hatóanyagok jelentős része terpén.
Amit viszont érdemes tudnunk, hogy a bioaktív anyagok jellemzően csak kis mennyiségben vannak jelen az élelmiszereinkben (továbbá függ még az adott élelmiszer feldolgozásának módjától is), ilyenek lehetnek a vitaminok, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok, egyes fehérjék, telítetlen zsírok és az élelmi rostok. Ezért érdemes a szervezetet megtámogatni további vitaminkészítményekkel, ahol koncentráltan megtalálhatóak a számunkra szükséges anyagok, vitaminok.
Minden emberre egységesen érvényes, általános életmód tippek természetesen nincsenek, így bárki bármilyen életmódváltásba kezd, előtte szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve akár orvosunk bevonása is.