Leírás és Paraméterek
Bio Ceyloni őrölt fahéj 40 g, Sonnentor
Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másik a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).
A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.
- kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület.
Kumarin: olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére.
"Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt."(forrás:Gyógyszerészet, 2008. október)
Fahéj-aldehid és eugenol a fahéj illóolajai, melyek serkentően hatnak a vérkeringésre, az emésztésre, valamint antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek. Már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként)
A fahéjas melegborogatás segít ízületi gyulladások, sportsérülések és reumatikus panaszok esetén.
A '80-as évek végén számoltak be először a fahéj vércukorszint-csökkentő hatásáról első tudományos publikációk Bailey és munkatársai.
Azt a tényt, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata is igazolt egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését figyelték meg. A koleszterinszintet is pozitívan befolyásolta: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre („jó koleszterin").
Úgy vélik, hogy ezen hatásért egy, a fahéjban található polifenolkötés, név szerint az MHCP, felelős. Az MHCP imitálja az inzulint, és együttműködik ezzel a hormonnal.
Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt.
A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévő tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt.
A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.
Származási hely: Tanzánia.
g | 40 |
db | 1 |
Leírás
Bio Ceyloni őrölt fahéj 40 g, Sonnentor
Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másik a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).
A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.
- kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület.
Kumarin: olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére.
"Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt."(forrás:Gyógyszerészet, 2008. október)
Fahéj-aldehid és eugenol a fahéj illóolajai, melyek serkentően hatnak a vérkeringésre, az emésztésre, valamint antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek. Már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként)
A fahéjas melegborogatás segít ízületi gyulladások, sportsérülések és reumatikus panaszok esetén.
A '80-as évek végén számoltak be először a fahéj vércukorszint-csökkentő hatásáról első tudományos publikációk Bailey és munkatársai.
Azt a tényt, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata is igazolt egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését figyelték meg. A koleszterinszintet is pozitívan befolyásolta: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre („jó koleszterin").
Úgy vélik, hogy ezen hatásért egy, a fahéjban található polifenolkötés, név szerint az MHCP, felelős. Az MHCP imitálja az inzulint, és együttműködik ezzel a hormonnal.
Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt.
A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévő tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt.
A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.
Származási hely: Tanzánia.
Tájékoztatás
Az étrendkiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A termékek leírásait, összetevőinek listáját, a termékkel kapcsolatos információkat igyekszünk naprakészen tartani, de esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk elég gyorsan lekövetni a gyártó általi módosításokat. Kérjük, hogy felhasználás előtt minden esetben olvassák el a termék csomagolásán szereplő információkat.
Az oldalon található termékképek illusztrációk, frissítésük folyamatos, azonban előfordulhat korábbi csomagolással illusztrált termék. Megrendeléskor a termék neve és cikkszáma a mérvadó.