Leírás és Paraméterek
Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható. A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.
A hibiszkusznak körülbelül 200-300 faja létezik a földön, ezekből több is rendelkezik gyógyító hatással. A bioboltokban kapható szárított virágból teát főzhetünk, mely rengeteg pozitív egészségi hatással bír.
1. SZABÁLYOZZA A VÉRNYOMÁST
Egy 2008-ban végzett kutatás során kiderült, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdőknél. A kísérlet során a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak. A magas vérnyomás hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, stroke-hoz vezethet, így közvetetten a tea a szívedet is védi.
2. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít alacsonyan tartani az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal pedig véd a szívbetegségektől és az erek károsodásától. A hibiszkusz tea csökkenti a vércukor szintjét, mert hipoglikémiás tulajdonságú, ezért a cukorbetegek számára is hasznos. Egy tanulmány szerint csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, így segít elkerülni a II-es típusú cukorbetegséget.
3. VÉDI A MÁJAT
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segíti a májbetegségek kezelését. Hiszen az antioxidánsok a szabad gyökök lekötésével védik a szervezetet, ezzel pedig növeli az élettartamot és az általános egészséget.
4. VÉD A RÁKTÓL
Egy tajvani kutatás szerint a hibiszkuszból készült tea képes lassítani a rákos sejtek növekedését az úgynevezett programozott sejthalálnak köszönhetően. Antioxidánsokban gazdag, a szabad gyököket leköti, mielőtt azokból rákos sejtek alakulnának.
5. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ, ANTIBAKTERIÁLIS
A hibiszkusz tea igazán remek C-vitamin-forrás, mely vitamin fokozza az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt megakadályozza a baktériumok okozta fertőzések kialakulását.
6. ENYHÍTI A MENSTRUÁCIÓS GÖRCSÖKET
Helyreállítja a szervezetben a hormonháztartást, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmakat, s a többi kellemetlen tünetet is: túlevés, depresszió, hangulatingadozás.
7. ANTIDEPRESSZÁNS HATÁSÚ
Vitaminokban, ásványi anyagokban, például flavonoidokban gazdag, így a hibiszkusz tea antidepresszáns hatású. Rendszeres fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongás és depresszió szintjét, nyugodt, harmonikus hangulatot teremt.
8. SEGÍTI A FOGYÁST
Ha fogyni szeretnél, a hibiszkusz tea a barátod lesz. Amikor sok keményítőt és szénhidrátot fogyasztasz, valószínűleg hízni fogsz tőle, de ha rendszeresen kortyolgatsz hibiszkusz teát, azzal csökkentheted a két „közellenség” felszívódását. A tea gátolja az amiláz termelését, mely egyébként segíti a szénhidrátok és keményítők felszívódását.
Leírás
Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható. A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.
A hibiszkusznak körülbelül 200-300 faja létezik a földön, ezekből több is rendelkezik gyógyító hatással. A bioboltokban kapható szárított virágból teát főzhetünk, mely rengeteg pozitív egészségi hatással bír.
1. SZABÁLYOZZA A VÉRNYOMÁST
Egy 2008-ban végzett kutatás során kiderült, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdőknél. A kísérlet során a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak. A magas vérnyomás hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, stroke-hoz vezethet, így közvetetten a tea a szívedet is védi.
2. CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít alacsonyan tartani az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal pedig véd a szívbetegségektől és az erek károsodásától. A hibiszkusz tea csökkenti a vércukor szintjét, mert hipoglikémiás tulajdonságú, ezért a cukorbetegek számára is hasznos. Egy tanulmány szerint csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, így segít elkerülni a II-es típusú cukorbetegséget.
3. VÉDI A MÁJAT
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segíti a májbetegségek kezelését. Hiszen az antioxidánsok a szabad gyökök lekötésével védik a szervezetet, ezzel pedig növeli az élettartamot és az általános egészséget.
4. VÉD A RÁKTÓL
Egy tajvani kutatás szerint a hibiszkuszból készült tea képes lassítani a rákos sejtek növekedését az úgynevezett programozott sejthalálnak köszönhetően. Antioxidánsokban gazdag, a szabad gyököket leköti, mielőtt azokból rákos sejtek alakulnának.
5. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ, ANTIBAKTERIÁLIS
A hibiszkusz tea igazán remek C-vitamin-forrás, mely vitamin fokozza az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt megakadályozza a baktériumok okozta fertőzések kialakulását.
6. ENYHÍTI A MENSTRUÁCIÓS GÖRCSÖKET
Helyreállítja a szervezetben a hormonháztartást, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmakat, s a többi kellemetlen tünetet is: túlevés, depresszió, hangulatingadozás.
7. ANTIDEPRESSZÁNS HATÁSÚ
Vitaminokban, ásványi anyagokban, például flavonoidokban gazdag, így a hibiszkusz tea antidepresszáns hatású. Rendszeres fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongás és depresszió szintjét, nyugodt, harmonikus hangulatot teremt.
8. SEGÍTI A FOGYÁST
Ha fogyni szeretnél, a hibiszkusz tea a barátod lesz. Amikor sok keményítőt és szénhidrátot fogyasztasz, valószínűleg hízni fogsz tőle, de ha rendszeresen kortyolgatsz hibiszkusz teát, azzal csökkentheted a két „közellenség” felszívódását. A tea gátolja az amiláz termelését, mely egyébként segíti a szénhidrátok és keményítők felszívódását.