Home / Egyéb / Szemtorna , látástréning, szemwelness, szem masszázs

Szemtorna , látástréning, szemwelness, szem masszázs

Tippek látásjavításhoz

szem_200Hogyan szüntethetjük meg a már kialakult látáshibákat (rövidlátás, távollátás, időskori szemgyengeség, az asztigmatizmus egyes esetei)?
A megoldás egyszerű és nagyszerű: mivel a látáshibák okai bizonyos szemállapotok konzerválódásában keresendők, a szemnek mozgásra, gimnasztikára, pihenésre és ellazulásra van szüksége, hogy ismét rugalmassá váljon. Ezt bármely más izmunk esetében mindenki kézenfekvőnek és magától értetődőnek gondolná, miért pont a szemizmok jelentenének kivételt a szabály alól?

Kiegészítő termékek az egészséges szemért>>

Következzen néhány hasznos gyakorlat azoknak, akik szeretnék karban tartani, illetve javítani látásukat:

JÓ TANÁCSOK SZÁMÍTÓGÉPPEL DOLGOZÓKNAK

A monitor  egyelőre  kétdimenziós felület, ráadásul függőleges, a szemünk számára azonban a három dimenzió a természetes. További megterhelést jelent, hogy a képernyő világít, tehát közvetlenül a fényforrásba kell néznünk. Ha el akarjuk kerülni a viszkető-égő-kivörösödött szem “gyönyöreit”, munka közben időnként nézzünk el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon! Legeltessük egy ideig szemünket zöld felületen vagy akár egy szép képen!

A munkáltatónak a munkafolyamatokat úgy kell megszerveznie, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést 60 percenként legalább tízperces (össze nem vonható) szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

Szemtorna gyakorlatok

1. Tenyerezés

tenyerezes_272Napi 2-3-szor 10 percig végezzük a gyakorlatot. Helyezkedjünk el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyököljünk rá és hajtsuk a fejünket a tenyerünkbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyerünket tartsuk lazán, ne nyomjuk a szemgolyót! A szemünket csukjuk be, és élvezzük, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látunk, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, amely a percek múltával enyhül, alábbhagy. Ha jólesik, a háttérben relaxációs zene szólhat.

2. Pislogás

A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokjunk rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogunk egyet! Ez a normális gyakoriság, csak feszült idegállapotban könnyen megfeledkezhetünk róla.

3. Szemfürdő

Reggel-este mossuk meg a szemünket! Reggel, ébredés után csukott szemünket nedvesítsük be előbb meleg, majd hideg vízzel (20-20-szor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb 20 hideg vizes, majd 20 meleg vizes öblítés következzék! A hideg víz élénkít, öszszehúzza az ereket, a meleg pedig ellazít, így a váltófürdő serkenti a szem vérkeringését. Elalvás előtt már ne olvassunk és főleg ne nézzünk tévét, mert újra megfeszülnek tőle szemizmaink!

4. Természetes nézés

Ne fixáljunk mereven egy pontot a tekintetünkkel, mindig mozgassuk, tornáztassuk, jártassuk a szemünket, hadd ugráljon közelebbről távolabbra és vissza! Mivel ilyenkor, ha élesen akarunk látni, folyamatosan változtatni kell a fókusztávolságon, a szemlencse, a függesztőrostok és a szemizmok állapota pillanatról pillanatra változik, ez remek torna a szem számára.

5. Közel-távol

A szem alkalmazkodókészségét jelentősen javíthatjuk a következő gyakorlattal. Fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy ceruzát vagy egyéb alkalmas tárgyat! Ha semmi sincs éppen kéznél, nyújtsuk ki a mutatóujjunkat! Egyik kezünket tartsuk szemünk előtt kb. 15 cm távolságban, a másikat nyújtsuk ki olyan messzire, amennyire csak tudjuk! Fixáljuk pár másodpercig a közelebbi kezünket (vagy a benne lévő tárgyat), majd a távolabbit, aztán ismét a közelebbit és így tovább 10-szer! Napjában háromszor ismételjük a gyakorlatot!

Szem-Pontok, szemakupresszúra

Az akupunktúra, a kínai tűgyógyászat mára közismertté vált. Talán kevésbé terjedt el a tűszúrást helyettesítő pontmasszázs, az akupresszúra, holott hasonló elven és hatással működik, mint az akupunktúra. A pontmasszázs esetében is azokat a pontokat kell kiválasztani, melyek kapcsolatban vannak bizonyos betegségekkel, beteg szervekkel.

A szemakupresszúrával elejét vehetjük egyéb elváltozásoknak is, a távollátás, asztigmatizmus, színvakság, arcideg-zsába, fejfájás, vagy influenza.
Kínában ezt a megelőző tevékenységet annyira komolyan veszik, hogy a szem körüli pontok masszírozását minden általános iskolában kötelezővé tették.

A kínai szemmasszázs a szemgolyót közvetlenül nem érinti, csupán a szem körüli, a szemgödör peremén, illetve környezetében levő pontokat veszi kezelésbe. Mindezt csukott szemmel végzik. Érdemes néhány gyakorlatot megtanulni és alkalmazni.

szem_masszazs_5541. Tenyerünket homlokunkra téve,
hüvelykujjunkat a szemöldök belső széle alá helyezve körkörösen nyolcszor végezzünk masszírozó mozdulatokat.
2. A belső szemzug felett hüvelyk és mutató ujjunkkal összecsippentjük az orrnyergünket, s szintén nyolcszor le-fel masszírozzuk. A felfelé végzett mozgáskor ujjunkkal erőteljesebb nyomást fejthetünk ki a homlokcsont szemgödörperemet alkotó részéhez. Ez a hólyag- 1 pont.
3. Állkapcsunkat megtámasztjuk
hüvelykujjunkkal, mutató és középső ujjunkat ferdén az orrnyíllásredőktől közvetlenül oldalt helyezzük el. Középső ujjunkat visszavéve, a mutatóujj a pupilla alatt van. Ez a gyomor 2 pont. Következhet a nyolcszori masszírozás.
4. Hüvelykujjunkat helyezzük a szemgödrök külső széle és a külső szemzug közötti távolság felezőpontjától 1,8 – 2 centiméterre oldalt a
halántékra. Könyökünket megtámasztva behajlított mutatóujjunk 2. és 3. izületi bütykét az
orrnyereghez nyomva, középről kifelé, a szemöldök felett masszírozva végezzük a
gyakorlatot.

Kiegészítő termékek az egészséges szemért>>