Mindent a szezámmagról

Processed with MOLDIV

A szezám a trópusi éghajlaton élő növény, ami akár 1,5 m magasra is megnő. 2 ismertebb fajtája a fehér és a fekete szezám. Toktermései egyenként több tucatnyi, az egész növény pedig több száz magocskát érlel, amik csepp alakúak. Története: Több ezer éve is termesztették már a szezámmagot. Az ókori nagy birodalomban kivétel nélkül ismerték és sokszor fizető eszközként is használták. ...

Read More »

Granola házilag, Banaban termékek felhasználásával

granola_v1_450-300

HOZZÁVALÓK: 2 bögre zabpehely 2 bögre puffasztott amaránt 1 bögre BANABAN bio kókusz crunch 2 bögre magvak vegyesen (mogyoró, dió, mandula, kesudió) 1 bögre BANABAN bio kókusznektár szirup 2 evőkanál BANABAN bio kókuszcukor 1 evőkanálnyi fűszerkeverék ízlés szerint: fahéj, őrölt szegfűszeg, szerecsendió Ízlés szerint tehetünk hozzá 30 g apróra tördelt magas kakaótartalmú csokoládét is.   A hozzávalókat keverjük jól össze, ...

Read More »

Mindent a Zabról

Processed with MOLDIV

  A zab mára sokak konyhájának alapkelléke. Zabpehely, zabszelet, müsli vagy zabliszt formájában egyre több háztatrtásban megtalálható. Egyébként a müesli szó Svájcból ered. Jelentése pedig: kásácska. A zab fogyasztása elég régre nyúlik vissza. Hazánkban először, mint takarmánynövény terjedt el, viszont mostanra kezd igen népszerű lenni a modern konyhákban és a testépítők körében is. Aki próbál kicsit tudasabban étkezni, vagy odafigyel ...

Read More »

Mindent a lenmagról

Processed with MOLDIV

  A lenmag a magok királynőjeként is emlegetett kicsi barna, fényesen csillogó igen értékes kincsünk. Ár- érték arányát tekintev pedig sokkal értékesebb, mint azt az ára mutatja. Rengeteg féle módon felhasználható és aki kicsit jobban megismerkedik vele, csak előnyére válhat, mind egészségügyileg, mind közérzetileg. Kis országuk éghajlatán is igen sok helyen termesztik. Története: A lenmag Közép-Ázsiai eredetű,már időszámításunk előtt is ...

Read More »

Mindent a Chia magról

Processed with MOLDIV

  A chia magyarul azték zsálya. Jelentése “olajos”. Egynyári növény, aminek erős nedvszívó hatása van. Ha valamilyen folyadékba öntjük, akkor kis idő elteltével zselészerű állagot vesz fel. Lehet nyersen is fogyasztani, vagy elkészíthetjük pudingként is. Használhatjuk még levesek, mártások besűrítéséhez vagy ledarált változata lisztként is felhasználható. Története: A chia mag Közép- és Dél- Amerikában őshonos, az aztékok és a maják ...

Read More »