Mindent az almaecetről

Processed with MOLDIV

Az ecet univerzális kelléke egy háztartásnak. A vízkőoldástól kezdve a szépségápoláson át a főzésig igen sok helyen használjuk. Az ecetek közül pedig az egyik legértékesebb az almaecet. A maga egyszerűségében a szervezetre gyakorolt hatásainak pedig igen hosszú listája van. Azonban mielőtt belekezdenénk a felsorolásba, nézzük meg a múltját és hogy hogyan készül. Története: Az almaecet már évezredek óta ismeretes a ...

Read More »

Mindent a homoktövisről | Kiszely Csenge

Processed with MOLDIV

  A homoktövis a csipkebogyóhoz hasonló gyógynövény. Bogyótermése narancssárga színű, aminek íze savanykás. Szerte a világon előszeretettel fogyasztják magas tápértéke és kellemes íze miatt. Otthonunkban mi is könnyedén készíthetünk belőle üdítőt, dzsemet, likőrt, lekvárt, ill. kompótot. A homoktövist japánban a “hosszú élet gyümölcseként” , Indiában az “istenek gyümölcseként”, Kínában pedig a “szent gyümölcs” jelző illeti. De vajon tényleg méltó ezekre ...

Read More »

A kókuszolaj előnyeiről

Coconut-Oil-500ml-Glass

Miért hasznosak a ZSÍROK? Fontos strukturális alkotói a sejtek külső és belső membránfelületeinek, a szervezet számára jelentős mennyiségű energiát szolgáltatnak, elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása végett, részt vesznek a szervezet hőszabályozásában, szervek közötti mechanikai védelmet biztosítanak. A zsiradékok zsírsav-összetétele meghatározza halmazállapotukat, a szobahőmérsékleten szilárd zsiradékok a zsírok, a folyékonyak az olajok. A zsírok egészségre gyakorolt ...

Read More »

Mindent a steviáról | Kiszely Csenge

Processed with MOLDIV

  A Stevia Dél- Amerikából, Paraguay-ból származó gyógynövény, amelyet még az őslakosok fedeztek fel. Gyógyhatásai melett pedig még van egy igen figyelemre méltó tulajdonsága. Az íze. A Jázmin pakócának is nevezett növény levele kb 30-szor édesebb a cukornál. Története: Moises Santiago Bertoni és Rebaudi végezték el az első tudományos vizsgálatokat 1889-ben. Kimutatták, hogy a stevia édesítő ereje 30-szor nagyobb a ...

Read More »

Mindent a kölesről | Kiszely Csenge

Processed with MOLDIV

  A köles, vagy más néven “arany gabona” ősidők óta az egyik legfontosabb tápláléka volt az emberiségnek, és bizonyos területeken,mint pl. Afrika, még mindig az. Létezik sárga, szürke, vöröses, ill. fehér színű, hántolatlan fajtája pedig barnás árnyalatú. Ahogyan a főtt kásák fogyasztása kiment a divatból, úgy a köles is ment vele együtt. Helyére pedig érkeztek a gabonafélék, kenyérfélék. Hazánkban mára ...

Read More »